Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sfâşietor! Durerea actorului Vasile Muraru te copleşeşte: „N-am apucat să dau jos doliul pentru Stela. Acum îl port pentru Cristina”
Sfâşietor! Durerea actorului Vasile Muraru te copleşeşte: „N-am apucat să dau jos doliul pentru Stela. Acum îl port pentru Cristina”

Sfâşietor! Durerea actorului Vasile Muraru te copleşeşte: „N-am apucat să dau jos doliul pentru Stela. Acum îl port pentru Cristina”

La o zi după ce Stela Popescu a fost condusă pe ultimul drum, cea mai bună prietenă a ei, actrița Cristina Stamate a încetat din viață. În urmă cu doi ani trecuse printr-o grea operație, din care se alesese cu o valvă schimbată și trei by-pass-uri. Revenise scurt pe scenă, alături de Stela Popescu, dar sănătatea n-a lăsat-o să mai joace. Prietenii actriței spun că se simțea singură, că făcuse o depresie și că pur și simplu n-a mai vrut să lupte. La Teatrul „Constantin Tănase”, cabina pe care cele două mari artiste o împărțeau e plină cu flori și nimeni n-a mișcat lucrurile lor personale

Prietene și partenere de scenă, Stela Popescu și Cristina Stamate au plecat una după alta, ca și cum n-ar fi vrut să se despartă nici în moarte. La Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, chiar la intrare, poza Stelei a fost înlocuită cu cea a Cristinei. „Nici n-am apucat să-mi dau doliul jos din piept pentru Stela. Acum îl păstrez și pentru Cristina. Era un om extraordinar, sufletist, o actriță excepțională”, ne-a spus, cu tristețe în glas, colegul lor de scenă, actorul Vasile Muraru.

Masa de machiaj a Stelei și lucurile personale ale artistei. FOTO EVZ

Așteptate încă în cabina lor

Când treci pragul cabinei pe care cele două artiste o împărțeau cu Paula Rădulescu și Adriana Trandafir, peste tot vezi lucrurile personale ale Stelei Popescu și ale Cristinei Stamate. Pantofii Stelei, cu vârf ascuțit și toc cui, stau frumos așezați lângă masa de machiaj, iar pe un raft în dreapta sus, parcă o așteaptă, bine pieptănată, o perucă blondă pe care o purta într-unul din spectacole. Pe raftul de sus de la oglinda Cristinei e un talisman norocos, iar din fotografiile prinse în colț de oglindă sau puse în rame pe etajere, îți zâmbesc oamenii dragi celor două mari artiste: strănepotul Stelei, fratele Cristinei… Luminile oglinzilor sunt aprinse, toate, iar pe mese sunt flori, așa cum se adunau de fiecare dată după spectacole. Dacă n-ar fi candelele aprinse și cele două fotografii cu colțul îndoliat, aproape că te-ai aștepta ca artistele să deschidă ușa cabinei, braț la braț și râzând în hohote.

Pentru că așa își duceau viața. Împreună, la bine și la rău. În ziua când Stela a fost găsită moartă în casă, Cristina Stamate a fost internată la Spitalul de Urgență Floreasca. Peste weekend dăduse semne că și-ar putea reveni, dar luni dimineață, la o zi după ce buna ei prietenă a fost condusă pe ultimul drum, Cristina Stamate a murit.

La două luni după operația la inimă, Cristina Stamate primea aplauze, alături de Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Vasile Muraru și Adriana Trandafir FOTO: TEATRUL DE REVISTĂ

„N-a mai vrut să trăiască…”

Medicul Monica Pop, prietenă a Cristinei Stamate, a spus că actrița pur și simplu „a cedat. Nu a mai vrut” să trăiască. Suferise un accident vascular și făcuse o depresie.

În ianuarie 2015, Cristina Stamate trecuse printr-o grea încercare. La o clinică privată din București, ea suferise o intervenție chirurgicală extrem de dificilă, care a durat 6 ore: înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac.

„Cristina Stamate, o foarte mare actriță a noastră, care din nefericire în ultimii ani ducea în spate o boală, o suferință. Era cardiacă și suportase și o operație foarte grea, din care fusese salvată. Iată că suferința respectivă s-a întors și a dus-o pe un drum fără întoarcere”, a povestit, ieri, Alexandru Arșinel, la un post tv.

La două luni după operație, însă, revenea pe scenă. Pe 21 martie 2015, juca în piesa „Viva Revista”, în care o avea parteneră de scenă pe buna ei prietenă Stela Popescu. Dar n-a rezistat și a trebuit să se retragă. „Eu sper ca Dumnezeu să se oprească! Pentru că încercarea teatrului și a noastră, a colegilor și-a spectatorilor, e mult, mult prea mare. Avem și noi o limită! E foarte, foarte dureros”, se roagă, acum, Alexandru Arșinel.

Cele patru colege de cabină: Paula Rădulescu, Stela Popescu, Cristina Stamate și Adriana Trandafir FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

În ultimul an a stat mai mult prin spitale

Toți cei care au lucrat vreodată cu Cristina Stamate spun că au pierdut un bun prieten, un om cu suflet mare și de o veselie molipsitoare, care le va lipsi.

„Îmi pare foarte rău. Vine rană după rană. Sunt cuvinte elegante, dar pierderea rămâne pierdere și regretul nostru rămâne regret. Dumnezeu s-o ierte pe colega mea Cristina Stamate. Șocul e mai puțin dureros, pentru că, cel puțin noi, apropiații Cristinei, știam că e bolnavă de multă vreme. În ultimul an, Cristina a stat mai mult prin spitale, având multiple afecțiuni: în primul rând, inima și apoi ramificații ale diabetului și așa mai departe”, a confirmat și cântăreața Corina Chiriac, pentru Agerpres.

La rândul ei, cântăreața de muzică populară Laura Lavric, care se află peste hotare, deplânge pierderea dublă suferită de scena românească într-un timp atât de scurt. „Cu amâdouă am lucrat, și cu Stela Popescu și cu Cristina Stamate. Am colaborat foarte mult, erau actrițe extraordinare dar și ca oameni erau la fel. Modeste, sociabile, te simțeai extraordinar de bine în compania lor. Îmi pare nespus de rău că se întâmplă așa ceva, parcă s-a supărat Dumnezeu pe marii artiști ai României. Am făcut turnee în Germania cu Cristina Stamate, am fost la shopping, ne-am distrat. (…) Dumnezeu s-o odihnească și s-o pună acolo între stele, așa cum este ea, o stea a teatrului românesc. Foarte rău îmi pare”, a spus aceasta. Va fi înmormântată la Cimitirul Bellu „Dumnezeu a dorit ca Stela Popescu să nu pășească singură pe drumul către Rai, ci alături de o altă Doamnă a scenei românești. Rămas bun, Cristina Stamate, odihnește-te în pace!”, a scris Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, pe pagina sa de Facebook.

Trupul Cristinei Stamate va fi adus, astăzi, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, în aceeași sală Savoy unde colegii, prietenii și fanii și-au luat rămas bun și de la Stela Popescu. „Va fi înmormântată miercuri la Cimitirul Bellu, probabil”, a precizat directorul Teatrului, actorul Alexandru Arșinel.

„Te iubesc, Cristina! (..) Dumnezeu a creat-o într-o zi de duminică, încărcând-o de haruri și pentru aceasta ar trebui să fie cel mai fericit om din lume. Dar n-o să vă vină să credeți că nici măcar nu îndrăznește să se mândrească cu ele, și stă undeva departe, discretă, bucuroasă doar atunci când citește pe buzele dumneavoastră un zâmbet”. STELA POPESCU, dedicație în prefața cărții scrise de prietena ei, Cristina Stamate

Două stele, același regret

Cristina Stamate s-a născut pe 8 februarie 1946, s-a căsătorit, la 20 de ani, cu actorul Dan Ivănescu, dar au divorțat după 11 ani de căsnicie. Nu s-a recăsătorit niciodată și avea doar un singur mare regret. Același pe care l-a avut și prietena ei, Stela Popescu, care, însă, o adoptase pe fiica fratelului lui Puiu Maximilian. „Cel mai rău îmi pare că n-am avut copii. E un regret enorm, cu care plătesc meseria asta afurisită. Deși nu e vina meseriei, e vina mea. După ce am divorțat, mama, femeie înțeleaptă, mi-a tot spus: „Fă, mamă, un copil. Ți-l cresc eu, nici n-o să simți!”. Eu îi spuneam: „Cum să fac, mamă, sunt divorțată?!”. Aș! Am fost proastă. Contează enorm să ai pe cineva al tău, să nu fii singur mai târziu. Ce-i drept, era al naibii de greu. Eram dintr-un turneu în altul. Dacă aș fi rămas gravidă, m-ar fi dat repede deoparte. Era o lume foarte dură”, mărturisea Cristina Stamate, într-un interviu din Formula As, în 2009.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.