Vasile Dîncu: PSD va cere demisia ministrului Educației, Ligia Deca, dacă nu revine asupra deciziei de a retrage atribuțiile lui Florin Lixandru
- Maria Dima
- 2 februarie 2023, 14:05
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat joi că, în cazul în care ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu va reveni asupra deciziei de a retrage atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru, social-democraţii sunt "obligaţi" să ceară demisia ministrului şi să renunţe la colaborarea cu echipa sa.
Vasile Dîncu a transmis că a constatat cu stupefacţie un comportament greu de înţeles al ministrului Educaţiei, Ligia Deca, în ceea ce priveşte atitudinea faţă de partenerii de coaliţie şi faţă de beneficiarii şi actorii din sistemul educaţional: ”La nivelul PSD am avut încă de la început dorinţa de a lucra onest, într-un efort partenerial comun, în grupurile stabilite la nivelul partidelor din coaliţie, la optimizarea proiectelor de legi ale educaţiei.
Încercarea de a trece legile printr-o consultare formală cu partidele din coaliţie, 'în două zile', ne-a pus în situaţia de a cere mai mult timp pentru analize aprofundate şi pentru consultarea oamenilor şi organizaţiilor din sistemul educaţional. Cred că aceasta este calea responsabilă pentru aceste legi vitale pentru viitorul României şi susţinem, în continuare, că legile educaţiei nu pot fi dezbătute, nici măcar în coaliţie, în regim de urgenţă", a scris Dîncu, pe Facebook.
Scandalul pe Legile educației
Fotul ministru al Apărării a adăugat că nu poate înţelege "secretomania" legată de legile educaţiei şi nici "dispreţul" pentru dialog şi colaborare.
"Acţiunea de retragere a atribuţiilor domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie este un act autoritarist şi totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt şi în acelaşi timp tânăr ministru ne aduce în atenţie necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcţionarea Guvernului şi exercitarea răspunderii ministeriale.
Exercitarea unei înalte demnităţi, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorităţii, dar în acelaşi timp nu poate să se exercite de maniere discreţionare sau după criterii de simpatii politice. Cred că doamna ministru va avea înţelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligaţi să cerem demisia ministrului şi să renunţăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem şi noi - PSD - atribuţiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare", a mai spus Dîncu.
Acesta a menţionat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor noi legi ale educaţiei "este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului", legând-o "în mod fals" de posibilitatea pierderii finanţărilor prevăzute de PNRR.
"Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului Educaţiei că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educaţie, nu cere noi legi ale educaţiei.
PNRR nu cere să bulversăm întreg sistemul, ci ne solicită, conform angajamentului nostru - exprimat de un guvern din care PNL a făcut parte şi pe care l-a condus la nivel de prim ministru - să aducem ajustări legislative care să faciliteze realizarea reformelor şi a investiţiilor, având ca termen trimestrul 3 din anul 2023, în domenii precum: infrastructura de digitalizare rezilientă, cariera didactică, finanţarea sistemului, digitalizare, educaţie incluzivă, etc. Există în PNRR ţinte şi termene care trebuie urmărite şi pentru toate elementele de reformă sunt prevăzute măsuri legislative precise care se pot implementa chiar şi prin ordine de ministru", a subliniat Vasile Dîncu.