Vasile Dîncu, despre alegerile prezidențiale din 2024. Ce șanse dă unei candidaturi comune PSD - PNL: „Nu s-a mai făcut”

Vasile Dîncu, despre alegerile prezidențiale din 2024. Ce șanse dă unei candidaturi comune PSD - PNL: „Nu s-a mai făcut”Sursă foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

O candidatură comună PSD – PNL la alegerile prezidențiale din 2024 poate fi o variantă de luat în calcul, deși acest lucru nu s-a mai întâmplat. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, crede, însă, că cele două partide ar putea construi un proiect politic în jurul unei candidaturi comune, deși nu va fi ușor. Pe de altă parte, el a precizat că există tendința ca fiecare partid să-și susțină propriul reprezentant, pe care îl consideră mai potrivit și mai bine plasat, pentru a ocupa funcția de președinte, deoarece astfel își poate promova interesele politice.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, susţine că în România, liderii partidelor sunt cei care candidează la Preşedinţie. El a precizat că este foarte greu, într-un partid, să fie impus un candidat din afară. Cu toate acestea nu a exclus posibilitatea ca PSD și PNL să susțină un candidat comun la prezidențiale.

„Ar putea să fie o variantă (candidatura comună PSD – PNL, n. red.), chiar dacă în politica românească nu s-a făcut acest lucru, ba mai degrabă acelaşi tip de forţe politice au avut candidaţi separaţi, cum a fost în anul 2000, de exemplu. Atunci au candidat din partea dreptei doi candidaţi. A fost şi momentul când a candidat Traian Băsescu şi Crin Antonescu, în 2009. Deci în România este greu să se întâmple acest lucru”, a explicat Vasile Dîncu

El a precizat că, în condițiile în care se va dori, ar putea fi construit un proiect politic în jurul unei candidaturi comune la prezidențiale, PSD – PNL.

„Poate fi însă şi acesta un proiect politic. Mă îndoiesc însă, aşa cum cunosc eu în cele două partide, că nu va exista ambiţia fiecărui partid de a-şi promova propria ideologie printr-un candidat propriu. Până la urmă, importanţa alegerilor prezidenţiale nu rezidă din modul în care reuşeşti după aceea, prin funcţia prezidenţială, să conduci România, pentru că încă preşedintele României are atribuţii semiprezidenţiale, ca să spun aşa, ce contează poate mai mult prin modul în care articulezi într-o campanie electorală ideologia ta, ideile tale, programul tău.

Omul este candidatul la preşedinţie. Omul tău este cel mai bun mesaj pe care poţi să îl transmiţi unei societăţi care nu prea are cultură politică sau are o cultură politică la nivelul de 30% dintre oameni care sunt mai interesaţi de politică şi restul sunt mai puţin interesaţi de politică”, a afirmat Vasile Dîncu.

Sursa foto: INQUAM_PHOTOS

Ce șanse are Nicolae Ciucă și pe cine ar putea propune PSD

Întrebat dacă îl vede pe premierul Nicolae Ciucă candidatul PNL la alegerile pentru Cotroceni, Dîncu a răspuns că atunci când a fost ales președinte al partidului, a fost luată în considerare o astfel de opțiune.

„Eu cred că atunci când premierul nostru a fost votat preşedintele partidului şi când a fost adus în această demnitate importantă, a existat acest proiect de candidatură. În general, în România, aşa cum aţi văzut, liderii partidelor sunt cei care candidează la preşedinţie. Este foarte greu să aduci un candidat din afară”, a precizat Vasile Dîncu.

Ministrul apărării a comentat și declarațiile lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, care a spus că partidul ar putea susține un candidat din afară.

„Eu cred că Marcel Ciolacu, în acest moment, este reprezentantul nostru cel mai autorizat pentru ca să devină premier în 2023. După aceea, în funcţie de ce vom stabili, pe bază de studii, pe bază de a vedea potenţialul, pe baza unei strategii, vom vedea dacă putem să convingem partidul ca să fie altcineva, să zicem, din afara partidului. Deocamdată putem să considerăm că preşedintele nostru este favorit pentru o candidatură, chiar dacă în onestitatea lui spune că este deschisă orice variantă”, a spus Vasile Dîncu în emisiunea Insider Politic, la Prima TV.