Vasile Bănescu rămâne purtătorul de cuvânt al Bisericii. Sfântul Sinod clarifică lucrurile

Vasile Bănescu rămâne purtătorul de cuvânt al Bisericii. Sfântul Sinod clarifică lucrurile Vasile Bănescu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat că Vasile Bănescu va rămâne purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, contrar speculațiilor din ultimele ore. Potrivit sursei citate, reorganizarea Biroului de presă al Patriarhiei presupune cooptarea mai multor persoane, inclusiv clerici.

Vasile Bănescu nu va fi înlocuit din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei. Cancelaria Sfântului Sinod a ținut să lămurească speculațiile pe acest subiect apărute după ședința de joi, 29 februarie. Bănescu a intrat într-un conflict cu ÎPS Teodosie, controversatul arhiepiscop al Tomisului.

Vasile Bănescu nu va fi schimbat

Cancelaria Sfântului Sinod a clarificat speculațiile cu privire la soarta purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe. Într-un comunicat de presă, conducătorii Bisericii au precizat că Vasile Bănescu își va mențin funcția în continuare. Totodată, se precizează, reorganizarea Biroului de presă presupune cooptarea mai multor persoane, inclusiv clerici.

„Întrucât în urma difuzării comunicatului de presă oferit ieri de Cancelaria Sfântului Sinod au apărut în spaţiul public interpretări eronate referitoare la prezenţa în funcţie a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, precizăm că domnul Vasile Bănescu ocupă în continuare funcţia de purtător de cuvânt al Patriarhiei Romane în cadrul Biroului de Presă şi Relaţii Publice al Patriarhiei, iar «reorganizarea» acestui sector nu înseamnă demiterea acestuia, ci îmbunătăţirea activităţii acestui sector prin cooptarea şi a altor specialişti în comunicare, inclusiv clerici”, a transmis Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ne puteți urmări și pe Google News

Speculațiile cu privire la demiterea lui Vasile Bănescu au apărut în contextul conflictului pe care acesta îl are cu ÎPS Teodosie. Purtătorul de cuvânt al BOR a comentat unele acțiuni și declarații controversate ale ierarhului de la Constanța. În acest context, după ședința Sfîntului Sinod de joi, 29 februarie, au apărut informații despre demiterea acestuia.

Sfantul Sinod

Sfântul Sinod Sursa foto: Ziarul Lumina

Comunicatul care a alimentat speculațiile

La finalul ședinței, Sfântul Sinod a transmis un comunicat de presă în care a făcut referire și la viitorul lui Vasile Bănsescu. Formulările vagi au dat apă la moară celor care au speculat în legătură cu demterea purtătorului de cuvânt al Bisericii.

„Întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”, a transmis, joi, Cancelaria Sfântului Sinod.

De altfel, dincolo de comunicatul clarificator, și Vasile Bănescu a ținut să precizeze că nu va fi demis din funcția de purtător de cuvânt. El a arătat că schimbările vizează asumarea comunicatelor importante de către Cancelaria Sinodului.

Arhiepiscopia Tomisului

ÎPS Teodosie. Sursa foto: arhiva EVZ

ÎPS Teodosie judecat în aceeași ședință cu Vasile Bănescu

În aceeași ședință în care s-a luat decizia cu privire la Vasile Bănescu, a fost judecat și ÎPS Teodosie. Sinodul Bisericii Ortodoxe l-a acuzat de „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”. Teodosie a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie. Aceasta deși conducerea Bisericii i-a respins cererile, pentru că nu sunt îndeplinite criteriile.

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a sancționat pe Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie cu „dojană sinodală scrisă”. Conform unui comunicat de presă, dacă acesta va recidiva, va fi „trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”.

Cu o zi înainte de judecată, ÎPS Teodosie le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod, ca să aibă „cuget bun” și să ia decizii „după voia lui Dumnezeu”.