IPS Teodosie, la judecata Sinodului Bisericii Ortodoxe. Ce acuzații i-au fost aduse

IPS Teodosie, la judecata Sinodului Bisericii Ortodoxe. Ce acuzații i-au fost aduse ÎPS Teodosie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

​Sinodul Bisericii Ortodoxe, care se întrunește joi, îl va judeca pe arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”. Acesta le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este judecat de Sinodul Bisericii Ortodoxe pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”. Ședința vine și în contextul în care Teodosie a intrat în conflict cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

IPS Teodosie va fi judecat

Invocând faptul că insistând cu înverșunare în demersul său, respins de altfel pentru prima dată în 2003, Teodosie încalcă „ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române”, Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” vor fi înscrise pe ordinea de zi a şedinţei din 29 februarie a Sfântului Sinod.

Ce spune Cancelaria Sfântului Sinod

Arhiepiscopia spunea, în 9 februarie, că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

Ne puteți urmări și pe Google News
ÎPS Teodosie

îPS Teodosie. Sursa foto: Arhiva EVZ

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

ÎPS Teodosie,

ÎPS Teodosie. Sursa foto.: Arhiva EVZ

IPS Teodosie le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el

Miercuri, IPS Teodosie le-a cerut credincioșilor să se roage pentru el, pentru Patriarhul Daniel, dar şi pentru membrii Sfântului Sinod, ca să aibă „cuget bun” și să ia decizii „după voia lui Dumnezeu”.

„Să fiţi încredinţaţi, ca părinte, aici, în ţinutul apostolic al Sfântului Apostol Andrei şi al Sfântului Apostol Filip, vă voi fi mereu fidel şi mă voi ruga pentru toţi. Rugaţi-vă şi frăţiile voastre, dobrogenii, pentru mine, rugaţi-vă pentru întâi stătătorul bisericii noastre, pentru Preafericitul Patriarh Daniel pe care eu îl cinstesc şi îl respect, pentru toţi membrii Sfântului Sinod ca să avem credinţă curată şi cuget bun şi toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea.