Vasele din sticlă, cele mai potivite pentru depozitarea alimentelor. Opinia chimiștilor
- Ionel Sclavone
- 22 august 2022, 15:32
Recipientele de sticlă sunt cele mai potrivite pentru a păstra alimentele și băuturile. Motivele sunt legate de compoziția chimică a sticlei, considerată materialul ideal care poate intra în contact cu alimentele.
Recipientele de sticlă sunt cele mai potrivite pentru a menține într-o stare bună produsele alimentare și băuturile Specialiștii în chimie spun că este vorba doar de știință și că nu este nimic misterios. Potrivit acestora, sticla este singurul material care poate fi recliclat la infinit, iar un recipient de sticlă reciclată costă cu 50% mai puțin decât o sticlă produsă inițial.
Un profesor al unei Facultăţi de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor a explicat de ce sticla este materialul potrivit pentru a intra în contact cu mâncarea şi băuturile pe care le consumăm. El a propus o demonstrație chimică pentru a vedea cum interacţionează sticla cu alimentele.
Chimiștii propun un experiment prin care să testeze calitatea diferitelor recipiente, unul din sticlă, unul din plastic, iar al treilea din aluminiu.
Experimentul care dezvăluie calitățile sticlei
Potrivit experimentului, în fiecare dintre cele trei recipiente se toarnă suc. După o perioadă, în recipientul din plastic vom găsi compuşi organici ce interacţionează atât cu băuturile, cât şi cu mâncarea. De asemenea, în recipientul de aluminiu găsim o cuvertură din plastic, care interacţionează atât cu mâncarea, cât şi cu băuturile. În schimb, sucul produs în vasul de sticlă nu-și schimbă calitatea și nici proprietățile.
Băut din sticlă, orice lichid își păstrează gustul original, în timp ce consumat din recipient de aluminiu sau din plastic îşi modifică gustul. La fel se întâmplă și cu mâncarea. Pe de altă parte, produsele alimentare depozitate în vase de sticlă nu dezvoltă bacterii dăunătoare organismului, după cum relatează stirileprotv.ro.
India interzice produsele din plastic
În acest context, trebuie spus că una dintre cele mai mari țări din lume, India, a decis să interzică produsele din plastic de unică folosință. Măsura a fost adoptată deoarece deșeurile din plastic au inundate întreaga țară.
India generează aproximativ patru milioane de tone de plastic pe an, din care o treime nu este reciclată. Jumătate dintre aceste deşeuri provin din obiecte de unică folosinţă. Aceste recipiente din plastic ajung în diverse căi navigabile şi în gropi de gunoi. De multe ori, deșeurile iau foc, fapt ce amplifică nivelul de poluare din atmosferă.
Interdicţia impusă de guvern include paiele, tacâmurile, beţişoarele pentru urechi, foliile de ambalaj, beţele de plastic pentru baloane, bomboane şi îngheţată şi pachetele de ţigări.