Un vârf de săgeată de acum 3.000 de ani are origini cosmice. Descoperire științifică

Un vârf de săgeată de acum 3.000 de ani are origini cosmice. Descoperire științifică

Într-un studiu interdisciplinar al Muzeului de Istorie Naturală din Berna, cercetătorii au reușit să demonstreze că un vârf de săgeată din epoca bronzului de la Muzeul de Istorie din Berna, găsit în Mörigen, pe lacul Biel, a fost realizat din fier meteoritic. Dovezile unei astfel de utilizări timpurii a fierului meteoritic sunt extrem de rare.

Într-o locuință din epoca bronzului din Mörigen, Elveția, la sfârșitul anilor 1800, arheologii au descoperit un vârf de săgeată veche de 3.000 de ani. De peste un secol, artefactul a făcut parte din colecția Muzeului de Istorie din Berna, dar o analiză recentă a vârfului săgeții a dezvăluit noi informații șocante despre materialul folosit pentru a-l realiza. Deși poate arăta ca un vârf de săgeată obișnuit, ruginit, acest artefact vechi de 3.000 de ani a fost realizat din fier. Numai că acesta provine dintr-un meteorit care s-a prăbușit pe Pământ acum 3.500 de ani.

Deși vârful săgeții a fost descoperit la sfârșitul secolului al XIX-lea, abia de curând oamenii de știință au putut afla despre originile sale cosmice.

Are 39 de milimetri lungime și cântărește 2,9 grame: în februarie 2021, în Muzeul de Istorie din Berna a fost identificat un vârf de săgeată de fier care provenea dintr-o stație de locuințe din epoca bronzului pe piloți de lângă Mörigen pe lacul Biel (900-800 î.Hr.) și în secolul al XIX-lea a fost găsite în timpul săpăturilor. Situl este la doar câțiva kilometri distanță de câmpul presărat al așa-numitului meteorit Twannberg. Pentru a nu deteriora artefactul istoric de neînlocuit, analiza a trebuit să recurgă la metode de examinare nedistructive, se spunea în comunicatul dat de muzeu

Meteoriții conțineau fier folosit pentru arme și unelte

În trecut, cercetările au arătat că multe culturi din Eurasia, Orientul Mijlociu și Africa au folosit fier meteoritic pentru diverse unelte și arme, dar puține exemple ale acestei practici au fost găsite în Europa. Sau, cel puțin, puține au fost identificate. Dar cercetătorii au bănuit că ar putea exista, de fapt, numeroase artefacte care au fost făcute din fier meteoritic care nu fuseseră încă identificate ca atare, așa că și-au început căutarea examinând diferite colecții arheologice din situri din Elveția. Un astfel de artefact pe care l-au examinat a fost vârful de săgeată din epoca bronzului de la Muzeul de Istorie din Berna.

Ei au descoperit că acest vârf de săgeată veche de 3.000 de ani conținea izotopi de aluminiu-26, care nu se găsesc în mod natural pe Pământ, împreună cu un aliaj de fier și nichel care este comun în meteoriți.

Studiul, publicat în Journal of Archaeological Science, a subliniat diferitele metode utilizate pentru identificarea vârfului de săgeată, inclusiv tomografia cu raze X, imagistica computerizată și spectrometria gamma, un proces care detectează razele gamma emise de materialele radioactive. Prin această ultimă metodă, echipa a aflat că meteoritul a fost expus mult timp la razele cosmice în timp ce se afla în spațiu.

Pe lângă identificarea izotopilor de aluminiu-26 care alcătuiesc vârful de săgeată, analiza a dezvăluit, de asemenea, urme de măcinare rămase din momentul în care meteoritul a fost modelat într-un vârf de săgeată și rămășițele de gudron, care a fost probabil folosit pentru a atașa vârful săgeții la tija acestuia.