Cel mai bun aliat în lupta cu virusul ucigaș. Explicațiile unui epidemiolog

Cel mai bun aliat în lupta cu virusul ucigaș. Explicațiile unui epidemiolog

Profesorul Emilian Popovici de la Facultatatea de Medicină din Timișoara spune că toate studiile serioase, publicate în ultima vreme, arată că noul coronavirus nu va avea un mediu prielnic de răspândire, pe timpul verii.

Profesorul Popovici este un cunoscut epidemiolog român, fiind vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Universitarul a dat și exemplul unui volan de mașină, care pe timpul verii se încinge foarte tare, și unde virusul ”nu se simte deloc confortabil”. „Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini - un obiect în general contaminat, că n-avem ce face - când bate soarele în parbriz.

Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității”, a spus universitarul din Timișoara.

Ideea transmisă de Emilian Popovici este una clară, virusul chinezesc nu va dispărea, dar va avea o transmisibilitate mult scăzută. Deși sunt unii sceptici, care ar replica că în Egipt este destul de cald, dar cu toate astea virusul se transmite la fel de ușor, profesorul Popovici spune că în aceste zone nu sunt temperaturi extrem de ridicate tot timpul anului:

”Credința mea ca epidemiolog este că în sezonul de vară transmisibilitatea se va reduce, dar în ciuda acestui fapt, perioada de vară trebuie să fie o perioadă de pregătire extrem de intensă. Dacă ne vom confrunta cu un nou val epidemic, odată cu răcirea vremii, spre luna octombrie - noiembrie, va trebui să fim extrem de bine pregătiți”.

Despre un vaccin, profesorul Popovici crede că acesta nu va putea apărea pe piață decât după ce vor exista teste foarte atente, deoarece exista pericolul unor mutații. „Sigur, vaccinul nu se va livra pe piață în câteva luni de zile, el trebuie supus unor trialuri peste care nu se poate sări, pentru că trebuie să fim foarte siguri de imunogenitatea vaccinului. Un vaccin care este slab imunogen poate favoriza mutații la nivelul virusului, pe care să nu le dorim niciunii”, conchis universitarul.