Fostul primar PSD al Sectorului 5 Marian Vanghelie, a lansat joi, 11 octombrie 2018, o ipoteză șocantă: aceea că SRI, sub conducerea prim-adjunctului Florian Coldea, ar fi urmărit lichidarea miliardarului Dan Adamescu și preluarea afacerilor acestuia (în special Astra Asigurări), din cauza presupusei lui apropieri față de Serviciul de Informații Externe.

Vanghelie a indicat și actorii operațiunii privind falimentarea companiei de asigurări: nu doar Coldea, ci și directorul SRI de la acea vreme, George Maior, laolaltă cu premierul momentului, Victor Ponta, și cu deputatul Sebastian Ghiță. Discuția s-a purtat în contextul reținerii pentru 24 de ore, apoi plasării în arest la domiciliu a lui Carmen Adamescu (fosta sțtie a omului de afaceri), în legătură cu presupuse fapte de evaziune fiscală și delapidare, scrie Lumeajustitiei.

Declarațiile integrale ale lui Marian Vanghelie:

„Eu cred in continuare ca faptul ca un om de afaceri la puterea la care ajunsese domnul Adamescu a putut sa fie luat dintr-o data… Timp de 20 de ani, era cel mai curat om (nu avea nicio problema) si dintr-o data, peste noapte, a devenit infractorul Romaniei. Cum, de altfel, toti oamenii de afaceri care au deranjat au devenit infractorii Romaniei. L-au bagat in puscarie si evident ca au facut tot posibilul ca sa-l omoare – cum au mai facut si cu alti oameni care ii deranjau. Nu este singurul, din pacate.

Cred ca tot ceea ce s-a intamplat a fost intr-o viteza foarte mare. Toate lucrurile erau pentru ca s-a decis la momentul respectiv ca sa se puna mana pe Astra. Protagonistii erau, din pacate, cei care faceau parte din Guvernul Romaniei la vremea respectiva, putin intr-o colaborare cu domnul Maior, cu domnul Coldea si cu echipa Binomului. De comun acord cu Ghita, cu Ponta, au stabilit ca sa-i faca demersurile ce trebuiau de facut la vremea respectiva, ca sa scoata Astra in faliment si s-o bage-n insolventa – sa se parcurga toate etapele. Mie nu-mi vine sa cred ca timp de 20 de ani, toate lucrurile functioneaza, toate controalele care au existat nu au gasit nimic si dintr-o data, peste noapte, aceste lucruri se intampla, repede se duce la puscarie si repede-repede il si lichidam. Dintr-o data, moare si avocatul dansului (se arunca in fata trenului)… Deci toate aceste lucruri, daca ne uitam si suntem oameni normali, sunt un pic niste lucruri care apar in filme: ca un avocat se arunca (n.r. in fata metroului), pentru 20.000 de euro, c-ar fi dat unui judecator… E ceva teribil! Nimic nu pare intr-un scenariu real, cu toate ca ele s-au intamplat”.