Vanghelie trebuie să facă un "remember". Unde a dosit două milioane de euro
- Antoaneta Etves
- 6 octombrie 2011, 01:06
Curtea de Conturi a început un control la Primăria Sectorului 5. De două luni, 18.000 de persoane nu şi-au mai primit ajutorul de handicap.
După ce marţi a fost audiat la DNA în dosarul Economatelor, edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, trebuie să răspundă în faţa Curţii de Conturi unde sunt aproximativ două milioane de euro care trebuiau să ajungă la persoanele cu handicap din sectorul lui.
Banii de la Ministerul Muncii au intrat în conturile autorităţii locale, însă ajutoarele nu au mai fost plătite. "În fiecare lună a întârziat, în timp ce persoanele cu handicap din celelalte sectoare ale Capitalei îşi primesc banii la timp", a povestit o femeie în vârstă de 55 de ani, care are un handicap locomotor.
Deşi oamenii au făcut zeci de drumuri la uşa lui Vanghelie, aceştia nu au primit nici un răspuns.
Edilul nu a putut fi contactat, iar re prezentanţii primăriei au refuzat să comenteze situaţia.
Chinul unei tinere
"Am o pensie de handicap de 234 de lei lunar, pentru gradul 2. De două luni, nu am mai primit banii ăştia. Am întrebat poştaşul, care mi-a spus că ambele pensii restante vor veni o dată. Nu e prima dată când întârzie. Se întâmplă lunar, în loc să vină pensia până la finele lunii, mereu vine după data de 1 ale lunii", povesteşte Mariana Petre, o pensionară care locuieşte în Cartierul Rahova din Capitală.
Mulţi oameni depind de acest ajutor. "O fată de 31 de ani, care are anus contra naturii, depinde de această indemnizaţie. Nu are bani nici de pungile care trebuie schimbate", s-a plâns o rudă de-a fetei.
Ionel Dragomirescu este o altă victimă care nu şi-a primit ajutorul: "Cred că primarul se foloseşte de banii noştri pentru alte scopuri. Suntem disperaţi. Noi chiar avem nevoie de aceşti bani", a povestit Dragomirescu.
Control la dosare
Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Sectorului 5, toate dosarele de la departamentul de contabilitate sunt sigilate. "Este un control de amploare al Curţii de Conturi în primărie. S-au verificat dosarele de la Serviciul persoanelor cu handicap, iar acum se verifică biroul de contabilitate", au precizat sursele citate.
Marţi, Marian Vanghelie a fost audiat la DNA în dosarul Economatelor. La ieşire, el a declarat că trebuie să meargă acasă ca să facă un "remember" pentru a-şi pune ordine în gânduri. "Cred că primarul se foloseşte de banii noştri pentru alte scopuri. Suntem disperaţi" IONEL DRAGOMIR, beneficiar de ajutor
RAPORT
Programe în valoare de 7 milioane de euro, ineficiente
Deşi în perioada 2006 - 2010 s-au implementat nu mai puţin de 119 proiecte, pentru care s-au alocat fonduri publice de peste 32 de milioane lei (aproximativ 7 milioane de euro), doar prin punerea în practică a 31 de proiecte, în care s-au cheltuit aproape un milion de euro, s-a reuşit crearea a 25 de locuri de muncă pentru persoanele cu handicap.
Astfel, dacă în anul 2006 erau 775 de persoane cu handicap care aveau un loc de muncă, patru ani mai târziu, statisticile au arătat că erau angajate 718 persoane cu dizabilităţi. Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, care au derulat un control în acest sens, motivul pentru care programele nu au dat rezultatele aşteptate este că Ministerul Muncii "nu a elaborat un ghid sau o metodologie care să cuprindă procedurile de urmat în vederea realizării tuturor măsurilor, asigurarea corectitudinii unor informaţii, precum şi monitorizarea implementării măsurilor".
Mai mult, programele de integrare socio-profesională nu au fost tentante pentru ONG-uri şi instituţii publice, pentru că legea prevede că acestea trebuie să asigure o cotă parte din valoarea proiectului. Controlul a fost cerut chiar de către preşedintele Comitetului de Conducere a EUROSAI, Jacek Jezierski.
INEFICIENŢĂ. Persoanele cu dizabilităţi îşi găsesc greu un loc de muncă FOTO: VLAD STĂNESCU