Vând domeniile istorice din Bihor. Conacul- domeniul de vânătoare pe care contele Zicky i l-a dăruit fiului său și conacul care a adăpostit Coroana Ungariei caută stăpân

Vând domeniile istorice din Bihor. Conacul- domeniul de vânătoare pe care contele Zicky i l-a dăruit fiului său și conacul care a adăpostit Coroana Ungariei caută stăpân

Castelele Bihorului sunt scoase unul câte unul la vânzare. După castelul de la Balc, cel de la Abrămuț se află la a doua încercare de înstrăinare într-un an, iar cel de la Cubulcut își încearcă și el norocul.

Conacul de la Abrămuț a fost dăruit ca domeniu de vânătoare de către contele Zichy Vasonckeoy Ferenc, ministrul Comerțului în Imperiul Austro-Ungar, fiului său Tivadar în 1899. Din 2010 proprietari sunt familia Hajas-Schmotzer. Oameni excepționali care s-au străduit să păstreze arhitectura secolului XIX, pe care au completat-o cu elemente de mobilier pe care îl vei descoperi în sufragerie, unde tronează o sobă din teracotă albă – o mică operă de artă -, iar în antecameră a fost păstrat planșeul original. E cunoscut acum ca Domeniul Hajas după numele proprietarilor actuali, însă în titlul de proprietate este denumit castel. Romania Sotheby’s International Realty https://www.sothebysrealty.ro/property/

495.000 de euro se cere pentru proprietatea situată pe drumul dintre Marghita și Săcueni care a mai fost scoasă la vânzare și anul trecut. Conacul are șase camera, suprafața construită e de 288 m și un domeniu de 10 ha. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Familia Zichy a construit mai multe castele în Bihor, cel de la Poiana Florilor fiind ridicat în locul unei case de vânătoare care a ars. Acolo e un castel impunător. Și la Gheghie Castelul din Gheghie, unul dintre puținele păstrate în stare bună a fost construit în 1860 de fostul episcop de Veszprem, groful Zichy Domokos, care s-a mutat în Transilvania după înnăbușirea revoluției din 1848, și executarea fratelui său Jenő în 1849.

<Modest la prima vedere ca o domnișoară de pension, conacul își ține acoperișul-pleoapă ațintit în pământ, refuzând să se dezvăluie din prima. Lui trebuie să i se facă curte, să fie străbătut cu piciorul pe aleile de cărămidă și cu ochiul pe broderia în lemn a pridvorului. Înăuntru, pianina tace sfioasă dar mândra sobă promite foc și pară. Mobilierul de lemn masiv este atent ales și captează atmosfera sfârșitului de secol XIX când a fost ridicată clădirea; pendulul de lemn ține măsura timpului dar nu îl ia prizonier - proprietatea se bucură de tot comfortul prezentului - electricitate, încălzire centrală (cazan pe lemne), apă, panouri solare pentru apă caldă și infrastructură completă. 

Cerdacul generos este elementul ornamental care înnobilează clădirea, altfel un volum paralelipipedic clasic. Construcția din lemn are o lucrătură concomitent rustică și elegantă pe care plantele agățătoare o duc la alt nivel > se arată pe Romania Sotheby’s International Realty https://www.sothebysrealty.ro/property/

Peste 30 de soiuri de trandafiri din  grădina engleză completează tabloul din care nu lipsesc stejari, arțari și arbușți ornamentali de peste 150 ani vechime. 

Coroana Ungariei îngropată în hambar 

Se vinde și conacul care a fost adăpost pentru coroana Ungariei din Cubulcut. Are 10 camere, peste 400 m surafață construită, e ridicat îm secolul XVIII, iar în jurul imobilului e mai multă legend decât documente care să ateste povestea. Astăzi clădirea necesită renovare integrală, parțial fără acoperiș. În prezentarea Castelului Bonis-Adăpost al Coroanei Ungariei, se arată că <deși azi prea puțin pare a susține această afirmație se pare că în acest conac a stat ascunsă, îngropată în hambar, coroana Ungariei, simbol al statalității maghiare. Ea a ajuns acolo în 1848-1849 în drumul sau spre Debrețin, unde urma să se mute și guvernul, la ordinul lui Lajos Kossuth, președintele Comisiei de Apărare Națională și guvernator al Ungariei. 

Îmbrăcați în negustori de vite, Sámuel Bónis și tovarășul său Josipovics, ocrotitorii coroanei sursă a constituției și a sistemului juridic al Ungariei, și-au continuat drumul într-o căruță poposind apoi la castelul lui Félix Baranyi din Tóti. Povestea, atestată documentar de un document vechi din arborele genealogic al familiei Barnabás Árpád Baranyi, spune că Félix a probat coroana pe ascuns, fapt care ar explica dispariția sa ulterioară când a fost luat de dușmanii habsburgi. După alte aventuri coroana a ajuns cu bine la Buda, unde a stat până la finalul celui de al Doilea Război Mondial după care a călătorit în Austria, Germania și Statele Unite ale Americii revenind în Ungaria abia în 1978>.