1 Mai, pe litoral. "Nu e mare diferenţă între serviciile oferite de bulgari şi cele din România"
- Feri Predescu
- 1 mai 2011, 21:13
O minivacanţă de 1 Mai scurtă, friguroasă şi cu mai puţini turişti faţă de anul trecut. Este concluzia la care au ajuns, după două zile şi jumătate de weekend, atât turiştii, cât şi autorităţile. Singura consolare a oficialilor din turism e că "anul acesta litoralul romanesc a învins litoralul bulgăresc", doar 7.000 de români preferând plajele bulgăreşti, în timp ce 20.000 au ales staţiunile româneşti.
Din cei 20.000 de turişti estimaţi de Corina Martin, şefa Asociaţiei Litoral, nu fac însă parte şi cei din Vama Veche. "Nu-i putem numi turişti, ei nu consumă servicii turistice, stau în corturi, o mizerie şi o ţigănie şi de aceea nu-i numărăm. E groaznic, ţi-e ruşine, ei nu sunt veniţi prin agenţii şi nu stau în hoteluri, cum să-i numărăm, pe capete?", spune Martin. Cea mai mare aglomeraţie, în Vamă Cele câteva mii de turişti din Vamă nu păreau să se sinchisească ieri în vreun fel de părerea oficialului din turism. Ca în fiecare an, satul a fost plin cu turişti din toate colţurile ţării şi câţiva din străinătate. Şi-au pus corturile direct pe plajă sau în curţile localnicilor – "10 lei/zi camparea" şi au ignorat total frigul. S-au încălzit la focuri de tabără făcute pe plajă, în jurul cărora au dansat şi au băut până în zori. Cei mai înfierbântaţi au făcut şi baie în apa rece ca gheaţa a mării.
Mai ales noaptea, ambulanţele au făcut slalom printre petrecăreţi pentru a-i ridica pe tinerii în comă alcoolică. "Sunt indignat că salvarea a venit târziu, eu n-am nimic, amicul meu a avut nevoie de ajutor, de la băutură nu de la fum, nu vă gandiţi la lucruri rele", comenta, clătinându-se, un tânăr cu căciulă de arlechin pe cap şi cu o sticlă de bere în mână. Ieri dimineaţă, în Vamă era parcă mai multă linişte, tinerii se odihneau pentru superdistracţia din timpul nopţii. Farmacia din sat era golită de medicamentele pentru mahmureală, unguente pentru răni, pansamente gastrice sau antibiotice. În lipsa lor sau a banilor ca să le cumpere, tinerii se dregeau cu bere, la trei lei paharul sau la pet cu 4 lei. "În Vama Veche se petrece la maxim, dar să ştiţi că aici se şi citeşte, în două zile am vândut 2.000 de exemplare din volumul "NopţiIe de Vamă". Şi mai sunt aici trei librării şi două anticariate, e o lume superfaină, se ascultă muzică bună, de calitate, aşa e aici, lume pestriţă, dar fidelă", comentează scriitorul Dan Niţă.
Turişti de "fiţe" la Mamaia
În schimb, celelalte staţiuni din sudul litoralului au fost aproape pustii, cu hoteluri şi terase închise. Atmosfera a fost puţin animată ieri de serbarea câmpenească organizată de Primăria Mangalia în staţiunea Venus. Deşi la Costineşti au fost pregătite concerte şi spectacole în aer liber, numărul turiştilor a fost sub aşteptări. La fel şi în Eforie. Cei mai mulţi turişti au preferat să-şi petreacă minivacanţa de 1 mai la Mamaia. Parcările din staţiune s-au umplut cu maşini de lux, hotelurile de 4 şi 5 stele au fost neîncăpătoare. Dacă în timpul zilei, pe promenadă sau pe plajă abia dacă vedeai câţiva turişti la plimbare, noaptea Mamaia prindea viaţă. Tineri sau mai puţin tineri, dar plini de bani, şi-au etalat ţinutele scumpe, la braţ cu domnişoare îmbrăcate sumar şi machiate strident. Şampania scumpă a fost la mare căutare, s-a dansat neîntrerupt pe ritmurile house mixate de DJ renumiţi. În corturile încălzite din nordul staţiunii abia dacă mai puteai arunca un ac. Băuturile tari au fost asezonate de unii petrecăreţi chiar cu haşis şi cannabis sau cu "etnobotanice cumpărate de la un punct mobil de vânzare". Poliţiştii sub acoperire de la Crima Organizată i-au prins şi le-au întocmit dosare penale pentru. În ultima zi a minivacanţei de 1 Mai, înainte de a pleca spre casă, turiştii au ieşit la plimbare pe faleză sau pe plajă. "A fost rău, am venit să luăm un pic de soare, dar din păcate l-am lăsat la Bucureşti. Ce puteam face pe frigul ăsta, ne-am plimbat puţin şi atât", spune dezamăgită o turistă venită din Capitală cu soţul şi cei doi copii. "Păcat de vremea rea, am fi dorit să facem şi noi puţină plajă, să ne plimbăm cu vaporaşul, ghinion, plecăm diseară, mâine trebuie să fim la muncă ", spune la rândul său un turist din Ploieşti. Terasele sunt goale pentru că "turiştilor le este frig", iar un cârciumar se plânge că în timpul nopţii a avut parte de prima spargere. "Hoţii mi-au furat instalaţia de muzică şi lumini, grătarul, tot vinul, dar ştiu că degeaba fac reclamaţie la poliţie, că tot pe mine mă amendează", conchide bărbatul. Un hotelier mărturiseşte că “"noaptea trecută toate hotelurile, terasele, cluburile au fost călcate de Garda Financiară, aşa vor ăştia să pornim sezonul estival“. Mai puţini români la bulgari
În timp ce în staţiunile noastre turiştii au îngheţat de frig, la doar 60 de kilometri sud de graniţă, la vecinii bulgari, turiştii stăteau la plajă bucurându-se de vremea frumoasă cu maxime de 22 grade Celsius. Potrivit estimărilor oficialilor români, în jur de 7.000 de români au fost la Balcic, Albena şi, mai ales, la Nisipurile de Aur. Spre deosebire de anii trecuţi, hotelurile cu oferte all inclusive nu au mai fost la fel de pline. “Am dat 48 euro pentru două nopţi de cazare, ne simţim bine în hotel, dar dacă ieşim afară nu avem unde să ne ducem, mai bine e la Mamaia", spune puţin dezamăgit un tânăr venit cu gaşca din Constanţa. "La noi, viaţa de noapte e mai agitată, aici ne plictisim, bine că suntem mai mulţi şi avem de mâncare şi de băut, ne-am scos cu all inclusive, dar parcă mai bine e acasă", îl completează un prieten. Şi la Nisispurile de Aur plaja este încă necurăţată, în staţiune vezi aceleaşi "chinezisme" la vanzare şi aceleaşi gunoaie auncate în spatele hotelurilor. Alţi turişti sunt însă încântaţi de "serviciile excelente ale bulgarilor, mai venim aici". Taximetristul Valiev Vasilin râde însă şi, într-o engleză aproximativă, explică: "am fost şi la Bucureşti şi la Constanţa, credeţi-mă că nu e mare diferenţă între serviciile oferite de bulgari şi cele din România". Într-un colţ al staţiunii se aude un scandal în limba română, câţiva turişti se plâng că maşina le-a fost ridicată pentru că nu o parcaseră unde trebuie. De acelaşi tratament au însă parte şi maşinile bulgăreşti. Singurii care petrec de mama focului, la o terasă în mijlocul staţiunii sunt nişte turişti din Austria şi Germania, care au ales Bulgaria pentru "petrecerea burlacilor". Nu prea ştiu cum au ajuns aici însă au constatat că "este foarte ieftin". Pe aleile din staţiune dăm de secretarul Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoş Rrăducan, aflat "în prospecţie". Oficialul român concluzionează: "sunt mult, mult mai puţini români faţă de anii trecuţi, o dată pentru că minivacanţa este foarte scurtă şi, bineînţeles, preţurile care sunt similare cu cele din România".