Românii își fac socotelile pentru iarnă. Ajutor de încălzire destinat persoanelor cu venituri mici
- Ionel Sclavone
- 2 octombrie 2024, 15:11
Ajutorul de încălzire va fi acordat de guvern și pentru iarna 2024 - 2025. Beneficiari sunt românii aflați în situații vulnerabile, care au venituri insuficente pentru a-și asigura un trai decent.
Începând cu această toamnă persoanele vulnerabile vor primi un sprijin financiar destinat acoperirii costurilor cu încălzirea în sezonul rece. Banii vor fi acordați și pensionarilor ale căror drepturi au crescut după recalculare.
Ajutorul de încălzire pentru persoane vulnerabile
Pensionarii, dar și persoanele cu dizabilități, familiile și persoanele aflate în situații de vulnerabilitate au dreptul la ajutorul de încălzire. Suma acordată de stat este destinată acoperirii cheltuielilor cu facturile pe timpul sezonului rece.
Este vorba despre un ajutor de 700 de lei care va fi distribuit pe cardurile sociale. Aceste beneficii vor fi împărțite, celor care îndeplinesc condițiile, prin intermediul Poștei Române. Voucherele sunt folosite pentru achitarea facturilor la gaze naturale, electricitate și energie termică. De asemenea, pot fi utilizate la achiziția de butelii, lemne de foc, peleți, rumeguș sau a altor materiale destinate încălzirii locuinețelor.
Vor primi ajutorul de încălzire și pensionarii ale căror drepturi au crescut după recalcularea pensiilor. În acest sens, ei vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare.
„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, anunța premierul Marcel Ciolacu în urmă cu câtva timp.
Cine are dreptul la beneficiul pentru încălzire
Ajutorul de încălzire se acordă în funcție de veniturile nete pe care le obține lunar o persoană sau un membru al familiei vulnerabile. Formula a fost stabilită de Ministerul Muncii și se aplică tuturor celor care au nevoie de aceste sume. Se estimează că vor beneficia de cei 700 de lei în jur de două milioane de români aflați în situație de vulnerabilitate.
Conform reglementărilor în vigoare, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de:
- 1386 lei pe membru al unei familii vulnerabile;
- 2053 lei, în cazul persoanei singure.
Pentru stabilirea drepturilor prevăzute de ajutorul de încălzire sunt luate în calcul mai multe tipuri de venituri, respectiv salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte drepturi de asigurări sociale, indemnizații speciale etc. Fac excepție de la acest calcul următoarele drepturi:
- alocaţia pentru susţinerea familiei;
- alocaţia de stat pentru copii;
- bugetulu personal complementar lunar şi a prestaţiilor sociale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- bursele școlare
- stimulentul educațional pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate;
- sprijinul financiar prevăzut de HG nr. 1.488/2004 privind Programul „Bani de liceu”;
- venituri din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri;
- sume ocazionale acordate cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.
Ajutorul de încălzire acoperă o serie de costuri
Sprijinul financiar acordat persoanelor aflate în nevoie, pentru acoperirea costurilor cu încălzirea în sezonul rece acoperă o serie de costuri. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin a explicat că măsura se aplică începând cu 1 septembrie 2024 până pe 15 octombrie 2025.
„Ajutorul pentru încălzirea locuințelor și suplimentul pentru energie, energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin. Potrivit Ordonanței de urgență adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor, rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii 360/2023 din sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie”, anunța Mihai Constantin.