Dolarul își menține creșterea. Cotațiile principalelor valute

Dolarul își menține creșterea. Cotațiile principalelor valute Sursa foto: Dreamstime.com

Dolarul și-a păstrat miercuri cea mai mare creștere din ultima săptămână, după ce un atac iranian cu rachete asupra Israelului a determinat cumpărarea de active sigure, investitorii fiind îngrijorați de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

Euro a fost puțin schimbat față de dolar la 1,1069 $, după cea mai mare scădere din aproape patru luni, marți, la 0,6%.  Indicele dolarului american , care urmărește moneda față de un coș de perechi, a fost, de asemenea, stabil la 101,25, după ce a crescut cu 0,5% marți.

Iranul a declarat miercuri că atacul său cu rachete asupra Israelului, cel mai mare atac militar asupra statului evreu, s-a încheiat, cu excepția unor noi provocări, în timp ce Israelul și Statele Unite au declarat că vor riposta împotriva Teheranului.

Israelul a declarat că Iranul a tras peste 180 de rachete balistice, iar Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a declarat că atacul a fost o răzbunare pentru uciderea de către Israel a unor lideri militanți și pentru agresiunea din Liban împotriva mișcării armate Hezbollah, susținută de Iran.

Dolarul și Orientul Mijlociu

Răspunsul piețelor la tensiunile din Orientul Mijlociu s-a axat până acum pe prețul petrolului. „Prețul petrolului pare să fie punctul de plecare al pieței (dar) chiar și acum Brent (țițeiul) este încă la 75 de dolari pe baril, ceea ce este mult mai puțin decât era înainte de vară”, a declarat Jane Foley, șef al strategiei FX la Rabobank.

„Este încă, evident, o sursă principală de îngrijorare. Și piața va fi cu siguranță cu un ochi pe asta și un ochi pe Fed și economia SUA, de asemenea.” În altă parte, francul elvețian a crescut cu 0,1% la 0,8458 pe dolar, după ce a inversat pierderile anterioare pentru a crește ușor marți.

Lira sterlină a fost puțin schimbată la 1,3292 dolari, după ce a scăzut cu 0,67% în ziua precedentă. Scăderea euro de marți a fost determinată și de creșterea pariurilor că Banca Centrală Europeană va reduce ratele dobânzilor în octombrie, după ce datele au arătat că inflația din zona euro a scăzut mai mult decât se aștepta, la 1,8% în septembrie.

Creșterea dolarului a fost favorizată de o valoare peste așteptări a locurilor de muncă disponibile în SUA. În Japonia, yenul a fost ultima dată cu 0,4% mai slab, la 144,14 pe dolar, doborât după ce guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a evitat să repete angajamentul băncii centrale de a continua creșterea ratelor într-un discurs și s-a concentrat pe riscurile cu care se confruntă economia.

Noi evaluări economice

Ryosei Akazawa, proaspăt numit ministru al economiei, a declarat miercuri că premierul Shigeru Ishiba se așteaptă ca Banca Japoniei să facă evaluări economice atente atunci când va crește din nou ratele dobânzilor, potrivit Reuters.

Atenția se îndreaptă către datele privind salariile din sectorul privat din SUA, care urmează să fie publicate mai târziu miercuri, comercianții monitorizând, de asemenea, o dispută în porturile americane. Cel mai important punct de date al săptămânii este raportul privind ocuparea forței de muncă din SUA pentru luna septembrie, care va fi publicat vineri. Lucrătorii portuari de pe coasta de est și de pe coasta Golfului au început marți prima grevă la scară largă din ultimii aproape 50 de ani, oprind fluxul a aproximativ jumătate din transportul maritim al țării. Candidații la funcția de vicepreședinte J.D. Vance și Tim Walz s-au confruntat marți într-o dezbatere televizată la nivel național, care a fost în mare parte civilizată și a fost întâmpinată cu o reacție moderată a pieței.

Revista presei