„Liderul grupului parlamentar PSD, Florin Pâslaru, a cerut demisia de onoare celor doi secretari adjuncţi (Georgică Tobă şi George Dumitru-n.r.) şi l-a rugat pe secretarul general să identifice cine a interpretat Regulamentul Camerei, în alt sens decât cel dinainte'', a spus Zgonea, potrivit Mediafax.

Etică şi parlamentarism

El a afirmat că dacă un deputat îşi lasă cartela în aparatul care permite votul electronic şi părăseşte sala de plen el este considerat prezent, lucru care deşi este conform Regulamentului, nu este etic. „Se doreşte completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor de către Comisia de regulament astfel încât acele articole să fie explicite şi să poată să îi permită staff-ului tehnic să nu mai interpreteze el un anumit articol astfel încât să poţi să fii în plen şi în acelaşi timp să nu fii în plen”, a explicat Valeriu Zgonea.

Revenirea la vechea procedură

El a precizat că, în trecut, prezenţa deputaţilor era cuantificată la fiecare vot final pe fiecare proiect de lege, afirmând că se doreşte revenirea la această procedură. ”Astăzi, în interpretarea aceluiaşi articol, care poate fi interpretat şi aşa prezenţa se cuantifică pe şedinţă. Dorinţa noastră ca membri ai BP este să explicităm foarte clar astfel încât să revenim la procedura pe care o ştiţi. Deputatul care este prezent şi votează să spună <<prezent, da, prezent, împotrivă sau prezent, mă abţin>>”, a insistat Zgonea.

Reluarea votului pe nouă proiecte de lege

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că extinderea procesului de reluare a votului asupra altor proiecte de lege, în afara celor votate săptămâna trecută nu este permisă de Constituţie, pentru că celelate proiecte de lege nu au fost contestate în termenul de 15 zile prevăzut de Constituţie. În urma problemelor apărute la sistemul electronic de vot s-a decis suspendarea acestuia şi reintroducerea pe ordinea de zi a celor nouă proiecte de lege asupra cărora planează suspiciuni.