Valeriu Gheorghiță, reacție vehementă după ce a fost acuzat că a ascuns reacțiile adverse după vaccinare
- Andra Puiu
- 11 ianuarie 2023, 19:30
Medicul Valeriu Gheorghiță a fost cel care a coordonat campania de vaccinare anti-COVID-19. El a fost acuzat de fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, că a ascuns anumite informații în legătură cu reacțiile adverse.
Bogdan Oprea, fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, a spus că a fost publicat pe ascuns raportul de activitate al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 pentru anii 2020 – 2022. Profesorul de la Facultatea de Jurnalisn și Științele Comunicării a Universității din București a spus că a găsit acest document întâmplător.
Oprea a spus că Valeriu Gheorghiță „s-a enervat” atunci când profesorul a vrut să transmită primul caz de efect advers al vaccinului. Era vorba de o femeie cu pareză facială care primise diagnosticul din partea unui neurolog, dar coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că este doar un atac de panică. Valeriu Gheorghiță a reacționat față de acuzațiile care i se aduc. El a transmis un mesaj pe pagiana de Facebook a CNCAV.
Ce spune Valeriu Gheorghiță de acuzațiile care i se aduc
Medicul a spus că CNCAV a transmis toate informațiile legate de organizarea campaniei de vaccinare. În ceea ce privește reacțiile adverse, Gheorghiță spune că au fost raportate în buletinele de presă care au fost emise zilnic, dar și în timpul conferințelor de presă care aveau loc în fiecare săptămână. Coordonatorul campaniei de vaccinare a punctat că toate informațiile au fost disponibile pentru oricine pe Platforma Naţională de Informare.
Medicul a continuat prin a spune că toate reacțiile adverse care au fost raportate pe platforma ANMDMR au fost trimise către baza de date europeană Eudravigilance. În ceea ce privește cazurile mai grave, acestea au fost documentate de personalul medical pentru a stabili un diagnostic în acest sens. De asemenea, medicii au făcut demersuri pentru vedea care este relația de cauzalitate cu vaccinarea împotriva virusului COVID-19.
„De fiecare dată, au fost formulate, cu celeritate, precizări pentru corecta informare a populaţiei generale, pentru eliminarea oricăror suspiciuni care ar fi putut plana asupra procesului vaccinării, precum şi a beneficiilor şi riscurilor. Această manieră de lucru a fost adoptată pentru toate situaţiile legate de procesul de vaccinare. Totodată, în toate centrele de vaccinare au fost disponibile chestionarele de triaj medical, formularele de consimţământ informat, inclusiv cele de raportare a reacţiilor adverse”, a subliniat Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță spune că au fost raportate reacțiile adverse
Medicul a continuat prin a spune că CNCAV s-a preocupat cu menținerea încrederii și credibilității populației în campania de vaccinare. Gheorghiță a subliniat că informațiile în legătură cu reacțiile adverse înregistrate după ce oamenii s-au vaccinat au fost comunicate în fiecare zi pentru fiecare tip de vaccin. El a mai zis că aceste date se pot găsi încă pe plaftorma de vaccinare. De asemenea, în același raport au fost precizate și manifestările fiecărui tip de reacție.
„Așa cum este menționat și în raportul de activitate, o persoană putea prezenta una sau mai multe tipuri de manifestări pe diferite aparate și sisteme, de aici reieșind un număr mai mare de manifestări (n=41486). Confuzia creată în spațiul public a fost generată de diferența firească dintre numărul de persoane care au raportat RAPI, respectiv 19716 cazuri și totalul tipurilor de reacții raportate de acestea, mult mai mare, respectiv 41486, având în vedere că o persoană putea prezenta mai multe manifestări de reacții adverse”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.