Efectele COVID-19, diferite la bărbați și femei. Descoperirea cercetătorilor de la Universitatea Yale

Efectele COVID-19, diferite la bărbați și femei. Descoperirea cercetătorilor de la Universitatea Yale Sursa foto: Arhiva EVZ

Bărbații răspund diferit dață de femei, la infecția cu coronavirus. Un studiu elaborat de un colectiv de cercetători de la universitatea Yale din Statele Unite indică faptul că bărbații care au contactat COVID-19 au necesitat o perioadă mai lungă de recuperare, în comparație cu femeile. Astfel, imunitatea acestora se modifică pentru o perioadă mai lungă de timp și răspunde diferit la infecțiile cu diferiți agenți patogeni.

Unstudiu științific realizat la Universitatea Yale din Statele Unite indică faptul că infecția cu coronavirus poate declanșa răspunsuri inflamatorii mai puternice la bărbați decât în cazul femeilor. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că imunitatea acestora este modificată mai multă vreme, în perioada de după recuperare.

Conducătorul studiului, profesor de imunobiologie și inginerie biomedicală John Tsang credea că sistemul imunitar revine la starea anterioară după o infecție virală. Iar debutul pandemiei de COVID-19, în 2020, i-a permis lui și colegilor săi să-și verifice teoria. Potrivit cercetării sale, care a fost publicată în revista științifică „Nature”, răspunsul imunitar al organismului depinde de sexul individului.

Cercetătorii americani au analizat sistematic răspunsurile imune ale persoanelor sănătoase care au primit vaccinul antigripal. Folosind datele obținute, au comparat răspunsurile cu cazurile celor care nu au fost niciodată infectați cu SARS-CoV-2 și cu cele de infecție ușoară, care și-au revenit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei au descoperit că sistemul imunitar al bărbaților care și-au revenit după cazuri ușoare de COVID-19 a răspuns mai puternic la vaccinul antigripal decât cel al femeilor care au avut cazuri ușoare sau al bărbaților și femeilor care nu fuseseră niciodată infectați.

Situația imunitară a bărbaților a fost modificată

Situaţia imunitară a bărbaților infectați anterior cu SARS-CoV-2 a fost modificată într-un mod care a schimbat răspunsul la o altă provocare SARS-CoV-2.

„Aceasta a fost o surpriză totală. Femeile au tendința de a genera un răspuns imun general mai puternic la agenți patogeni și vaccinuri, dar sunt, de asemenea, mai predispuse la boli autoimună”, a spus Tsang.

Descoperirile cercetătorilor americani pot avea legătură cu o serie de observații făcute la începutul pandemiei. La momentul acela s-a constatat că bărbații prezentau un risc mai mare de deces decât femeile din cauza unui răspuns imunitar fugitiv, după ce au contractat virusul COVID-19.

În concluzie studiul sugerează că și cazurile ușoare de COVID-19 ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii mai puternice la bărbați decât la femei. Iar acest lucru ar putea duce la schimbări funcționale mai pronunțate în sistemul imunitar masculin, chiar și la mult timp după recuperare.

Bărbații și femeile răspund diferit la infecții

Analiza stării sistemului imunitar până la nivel celular individual a dezvăluit mai multe diferențe între bărbații cu COVID-19 recuperați și cei sănătoși și femeile cu COVID-19 recuperate.

Bărbații infectați anterior au produs mai mulți anticorpi împotriva gripei și niveluri mai mari de interferoni, ca răspuns la infecții sau vaccinuri. În general, femeile sănătoase au răspunsuri mai puternice la interferoni decât bărbații.

Înțelegerea efectelor persistente ale COVID-19 asupra sistemului imunitar este crucială, potrivit autorilor studiului. Peste 600 de milioane de oameni au fost infectați până în prezent în întreaga lume, iar apariția simptomelor de COVID-19 persistent la unele persoane rămâne o preocupare majoră de sănătate.

„Descoperirile noastre indică posibilitatea ca orice infecție sau provocare imună să poată modifica starea imunitară pentru a stabili noi repere. Este probabil ca starea imunitară a unui individ să fie modelată de o multitudine de expuneri și perturbări anterioare”, au subliniat autorii studiului, conform Rador.