ÎCCJ începe judecarea dosarului lui Vâlcov. Fostul ministru, acuzat de spălare de bani

ÎCCJ începe judecarea dosarului lui Vâlcov. Fostul ministru, acuzat de spălare de bani

ÎCCJ începe marți judecarea apelului din dosarul lui Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe. Acesta a fost condamnat pentru spălare de bani și trafic de influență/.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe marţi judecarea apelului în dosarul în care Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, scrie Agerpres.

Decizia de condamnare a lui Vâlcov a fost dată în februarie 2018, însă cei trei judecători ai completului au întârziat un an cu redactarea motivării sentinţei.

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare.

Decizia a fost atacată atât de către DNA, cât şi de Vâlcov şi ceilalţi inculpaţi.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în mai 2015 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.