Evenimentul Zilei > Actualitate > VÂLCEA. Mistreţii poftesc la porumb şi şacalii la găini şi iepuri
VÂLCEA. Mistreţii poftesc la porumb şi şacalii la găini şi iepuri

VÂLCEA. Mistreţii poftesc la porumb şi şacalii la găini şi iepuri

Sute de hectare cu porumb şi cartofi din Vâlcea au fost distruse de mistreţi. Şacalii şi vulpile dau lovitura la găini şi iepuri

Sătenii se tem în special de femelele cu pui, care sunt extrem de agresive. „Scroafele cu pui după ele fac urât. Nu e chip să ieşi în calea lor, că te sfâşie! Vor ajunge să ne omoare pe câmp dacă nu vin să-i împuşte“, este de părere Niculina Curiman, o localnică afectată de distrugerile produse de mistreţi. În comunele Nicolae Bălcescu şi Goleşti, de câteva săptămâni, mistreţii intră în fiecare noapte în cultura de porumb. „Nici nutreţ de vite nu mai rămâne pe câmp, distrug tot. Eu am tăiat porumbii verzi ca să fac măcar coceni pentru aşternut de iarnă la vite“, a spus Gheorghe Burduşel. Oamenii şi-au pus sperietori în lanurile de porumb, alţii le-au îngrădit, iar cei mai curajoşi stau noaptea de pază în câmp. Aprind focuri şi bat din tălăngi ca să alunge animalele sălbatice. „Au ajuns până lângă casă, erau 30 – 40 de porci. Am crezut că fac infarct, am strigat la toţi vecinii să vină să mă ajute să-i alung. Suntem în pericol şi nimeni nu ne ajută. Noi nu putem să-i omorâm pentru că intrăm la puşcărie“, a declarat Maria Popescu, pentru colegii de la cotidianul regional Gazeta de Sud.

Şacalii şi vulpile atacă găinile şi iepurii

Altă problemă apărută în sudul judeţului este înmulţirea peste măsură a vulpilor şi şacalilor. Sălbăticiunile au început să atace găinile şi iepurii din gospodăriile oamenilor. Veterinarii atrag atenţia că trebuie luate urgent măsuri întrucât şacalii pot transmite turbarea, vulpea – rabia, iar mistreţii – pesta porcină. „Deocamdată, nu s-a semnalat apariţia vreunei boli, însă trebuie anunţat decesul oricărui animal omorât de vulpe sau de şacali“, susţine directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Vâlcea, citat de gds.ro.