Vaccinul contra varicelei lipsește din farmacii. Medicii atrag atenția asupra consecințelor foarte grave

Vaccinul contra varicelei lipsește din farmacii. Medicii atrag atenția asupra consecințelor foarte grave Sursă foto: Dreamstime.com

Varilix, vaccinul care asigură imunizarea împotriva varicelei nu se mai găsește în farmacii. Loturile sunt insuficiente, iar producătorii susțin că acesta va fi disponibil abia din toamnă, din luna februarie. Pe de altă parte, atât medicii cât și părinții sunt îngrijorați de lipsa vaccinului, dat fiind că boala poate da complicații foarte grave, precum encefalita.

Vaccinul care asigură imunizarea împotriva varicelei nu se mai găsește în farmacii, atrag atenția medicii, iar acest lucru este îngrijorător. Aceasta deoarece boala poate da complicații grave în cazul copiilor, precum encefalita.

Reprezentanții farmaciștilor susțin că situația din România nu este unică și că acest vaccin lipsește la nivel global. Ei au precizat că, potrivit producătorului, serul va fi pus din nou pe piaţă în luna noiembrie a acestui an.

Medicul Gindrovel Dumitra (foto), preşedintele Comitetului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei a explicat pentru News.ro că vaccinul împotriva varicelei este contra cost. El a precizat că acesta ar trebui introdus în schema naţională gratuită de vaccinare alături de alte vaccinuri. În acest sens, medicu a dat ca exemplu alte state precum Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Practic, începând cu vârsta de 1 an, orice copil poate beneficia de acest vaccin, dar contra cost (n. red în farmacii acesta costă în jur de 200 de lei). Părintele trebuie să vină, noi consultăm copilul, emitem o reţetă cu care merge în farmacie şi dacă există acolo el, poate fi cumpărat de către părinte şi ajunge la noi. Este foarte important, acest vaccin previne varicela, care poate determina îmbolnăviri, de cele mai multe ori uşoare, la copil. Însă anumite cazuri se pot complica, cea mai temută complicaţie fiind encefalita care are ca şi rezultat la final o paralizie sau pareză, practic acel copil poate să rămână paralizat toată viaţa, în scaunul cu rotile”, a explicat medicul, conform sursei citate.

Complicațiile pe care le dă boala

Medicul a explicat şi care sunt complicaţiile în cazul copiilor dar şi al adulţilor care nu s-au vaccinat şi nici nu au făcut boala în copilărie. Varicela poate da complicaţii grave şi în cazul adulţilor nevaccinaţi, care nu au făcut boala în copilărie.

„Însă, la adulţi cea mai mare ameninţare o reprezintă apariţia a ceea ce se numeşte Zona Zoster, care este determinată tocmai de acest virus varicelo-zosterian, practic boala se produce în copilărie însă acest virus rămâne cantonat la nivelul tecii nervoase, iar la bătrâneţe când persoana respectivă ajunge la un anumit nivel de imuno-deficienţă, se poate reactiva ca Zona Zoster.

În cazul în care vorbim de persoane care se află la risc şi care pot dezvolta Zona Zoster se poate administra un alt vaccin, se numeşte Zostavax, dar care din păcate nu este aprobat în România, el se găseşte în ţările vestice, ajută mult în prevenirea bolii care chinuie efectiv vârstnicii. De ce? Pentru că, pe lângă leziunile care apar pe traseul nervului respectiv, pot să apară şi dureri care uneori sunt atroce şi care cedează foarte greu cu ajutorul medicaţiei obişnuite”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra

sursa foto. EVZ

Vaccinuri necesare în schema gratuită

Medicul Gindrovel Dumitra a vorbit despre despre necesitatea introducerii unor vaccinuri în schema gratuită de vaccinare, în actualul context epidemiologic.

„Eu mă uit cu destul de multă apetenţă la schemele de vaccinare pe care le primim din ţările vestice. Ieri am introdus în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări antecedentele vaccinale pentru doi copii care s-au întors din Germania care aveau suplimentar faţă de vaccinurile pe care ş noi le administrăm atât vaccinul rotaviral, aveau vaccinul varicelic, aveau vaccinul meningococic pentru meningita determinată de serogrupul tip c, dar şi o combinaţie de alte vaccinuri care din păcate în România nu sunt aduse.

Eu aş prioritiza, bazându-mă pe contextul epidemiologic existent acum în ţară, vaccinuri pentru a fi introduse în Programul Naţional astfel: aş trece în primul rând vaccinarea HPV, să fie accesibilă inclusiv pentru băieţi, vaccinul rotaviral ar fi a doua opţiune, vaccinul varicelic ar f a treia opţiune, apoi vaccinul împotriva hepatitei A, apoi cel împotriva serogrupurilor meningococice”, a detaliat Dr. Dumitra.

Sursa foto. EVZ

Producătorul reclamă probleme la producție

Producătorul vaccinului a anunţat deja că sunt anumite probleme de producţie. Acesta a acuzat lipsa unor substanţe active necesare în compoziţia vaccinului, probleme determinate şi de perioada pandemică. Reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente vorbesc despre necesitatea unei strategii de vaccinare pe tot parcursul vieţii.

Conform datelor furnizate de INSP, în 2019 au fost înregistrate oficial 33.309 cazuri de varicelă, în 2020 - 14.524 de cazuri, iar în 2021- an pandemic - 7.945 de cazuri.