Vaccinarea obligatorie este o decizie greu de luat de Uniunea Europeană. Care sunt țările care au impus imunizarea

Vaccinarea obligatorie este o decizie greu de luat de Uniunea Europeană. Care sunt țările care au impus imunizarea Vaccinare. Sursa foto: Arhiva EVZ

Discuțiile despre vaccinare sau nevaccinare, sau despre certificatul verde continuă să țină agenda oficială a țărilor Uniunii Europene.

De la stat la stat, măsurile antiCovid 19 sunt diferite. În timp ce România pare că relaxează aceste măsuri, în țări precum Germania și Austria lucrurile par că devin grave, fiind dispusă chiar și carantina totală.

Multe țări continuă să ducă campanii agresive de vaccinare a tuturor persoanelor eligibile. Deși pare că vaccinarea obligatorie pare să fie măsura care se va impune la nivelul UE, țările evită să dispună acest lucru deoarece ar intra în coliziune cu prevederile constituționale.

Chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la începutul lunii decembrie că singura soluție fermă pentru eradicarea acestei pandemii este vaccinarea obligatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Timid, unele țări fac primii pași în acest sens. De exemplu, Austria a anunțat că de la 1 februarie 2022 va institui obligativitatea vaccinării pentru toate persoanele eligibile. Numai că, între timp, cancelarul Alexander Schallnberg a demisionat și nu se știe dacă măsura adoptată inițial va fi menținută de viitorul cabinet austriac.

În Grecia, lucrurile sunt mai nuanțate, după ce Guvernul a anunțat aplicarea unor amenzi lunare de 100 de euro, pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani, care refuză vaccinarea. Din analizele făcute de Guvernul Grec a rezultat că această categorie de persoane este cea mai vulnerabilă, noul coronavirus având o mortalitate ridicată în rândul acestor persoane.

Germania se mai gândește

În Germania, țara cea mai dezvoltată din Uniunea Europeană, lucrurile nu sunt simple. Angela Merkel a făcut precizări că este de acord cu vaccinarea obligatorie.

Și noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz s-a declarat de acord, dar a făcut o observație legată de faptul că această măsura ar trebuit votată de Parlament, semn că nu își asumă o decizie directă.

Nici în Italia, lucrurile nu par simple. Deși în această țară, personalul medical a fost vaccinat obligatoriu, lucrurile par că se mișcă cu greu spre o decizie de vaccinare a întregii populații.

În peninsulă, autoritățile aplică metoda pas cu pas. Acum , personalul medical, mâine polițiștii și tot așa. În Italia, certificatul verde a devenit valabil peste tot, așa că nicio persoană nevaccinată nu va putea să intre la un restaurant, cinematograf, etc.

Acum, Guvernul de la Roma a anunțat că profesorii, polițiștii și militarii și polițiștii, vor fi următoarele categorii de personal bugetar care vor fi vaccinate obligatoriu începând cu 15 decembrie 2021.

Franța și Suedia nu merg pe obligativitatea vaccinării

De frica unor proteste masive de stradă, așa cum au mai fost la Paris și în alte mari orașe din Franța, autoritățile nici nu vor să audă de vaccinarea obligatorie.

De altfel, francezii au fost cei mai originali cetățeni ai Uniunii Europene. Atunci când le-a fost interzisă intrarea la restaurant, fără certificatul verde, ei și-au adus păturile și s-au așezat la picnic în fața acestora.

Ministrul Sănătății din Franța, Olivier Veran a fost foarte deschis când a venit vorba despre acest subiect. El a spus că este foarte dificil subiectul vaccinării obligatorii.

În Suedia, certificatul verde este cerut doar la manifestările cu peste 100 de participanți. Cât despre vaccinarea obligatorie acest subiect nici nu se află pe agenda oficială.

Nici în Danemarca nu se va lua, cel puțin pentru moment decizia vaccinării obligatorii a cetățenilor. Primul ministrul Mette Frederiksen a anunțat că este decizia fiecărui cetățean danez daca se va vaccina sau nu.