Vaccinarea: dictatură sau drepturi fundamentale? Un magistrat celebru atrage atenția: Rolul statului nu e să transmită frică

Vaccinarea: dictatură sau drepturi fundamentale? Un magistrat celebru atrage atenția: Rolul statului nu e să transmită frică sursa: Arhivă EVZ

Invitată în podcastul EVZ Play al lui Robert Turcescu, judecătoarea Dana Gârvoban, președintele UNJR, a vorbit despre rolul complex al statului în ceea ce privește dreptul omului de a se vaccina sau de a refuza vaccinarea. Magistratul consideră că e vorba de o decizie personală, iar românii trebuie să fie mai vigilenți în a cere să li se respecte drepturile fundamentale.

„Decizia de a te vaccina e o decizie foarte personală fiindcă implică o evaluare foarte personală a riscurilor. Decizia trebuie să aparțină persoanei, nu statului. Din punct de vedere al statului implică decizia de a proteja. Însă niciun drept fundamental nu e absolut dacă aduce atingere altor persoane".

Statul are obligația de a răspunde tuturor întrebărilor legitime ale cetățenilor

Chestionată de moderator dacă putem vorbi de o segregare a oamenilor cauzată de opoziția vaccinați – nevaccinați, Dana Gârbovan a precizat: „În momentul în care s-a dovedit că persoanele vaccinate pot transmite virusul, această teorie nu mai e valabilă. Ne reîntoarcem la fundamentul dreptului de a alege liber și complet informat.

Dana Gârbovan

Problema e dacă e justificată această măsură și dacă e proporțională. Se nasc întrebări legitime care ar trebui dezbătute la nivel de societate și decidenți politici. Obligația statului e de a răspunde tuturor întrebărilor oamenilor. Nu e normal să transmiți acest sentiment de frică și constrângere, nu e specific sistemelor democratice, ci dictaturilor".

Ne puteți urmări și pe Google News

Este o crimă să taci, să nu te aperi"

Legat de gradul în care românii sunt preocupați de propriile drepturi și libertăți, magistratul a remarcat că noi „nu avem nici educație, nici conștiința libertății noastre. Cei care nu ne-am născut în libertate o prețuim mai mult. Fiecare om are drept de a-i fi respectate toate drepturile sale fundamentale. Problema tinde să devină una globală. Când ai pierdut o libertate, statul nu o dă înapoi de bunăvoie. Se perpetuează și devine o normalitate.

E timpul să atacăm în justiție orice pare o atingere a libertății individuale. Este o crimă să taci, să nu te aperi", a explicat nuanțând Dana Gârbovan. Aceasta a precizat, de asemenea,  instituțiile naționale sau europene cărora trebuie să li se adreseze românii care consideră că le-au fost încălcate drepturile individuale.

Versiunea completă a interviului poate fi vizionată aici: