Evenimentul Zilei > Actualitate > CEDO schimbă regulile pentru toți. Decizia va provoca multă tensiune în societate
CEDO schimbă regulile pentru toți. Decizia va provoca multă tensiune în societate

CEDO schimbă regulile pentru toți. Decizia va provoca multă tensiune în societate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că mesajele postate de o persoană căsătorită pe site-urile de întâlniri amoroase pot fi folosite ca probe în procesele de divorț sau de încredințare a minorilor

Totul a pornit de la un dosar din Peninsula Iberică. Un bărbat din Spania a interceptat mesajele postate de soţia sa portugheză pe site-urile de întâlniri şi le-a prezentat tribunalului care le judeca divorţul.

Divorțul care s-a transformat într-un precedent important

Judecătorul a preferat să nu le ia în considerare, iar femeia l-a dat în judecată pe fostul soţ pentru violarea intimităţii. Tribunalul l-a achitat, însă, pe bărbat, aşa că femeia s-a adresat Curții de la Strasbourg.

Instanța a recunoscut că divulgarea, fără consimţământ, a mesajelor personale este, într-adevăr, o faptă gravă. Dar susține că e vorba de consecinţe „limitate”, întrucât mesajele au fost văzute doar de judecător şi nu au fost făcute publice, notează observatornews.ro.

„Probele acestea, care până în momentul de față ar fi constituit un veritabil dosar penal. Pentru că era clar, fie soțul, fie soția, dacă accesau în mod ilegal sistemele informatice, cealaltă parte, care s-ar fi simțit lezată, pentru că apăreau în instanța…oriunde apărea câte o proba din folderul personal sau contul privat al unuia dintre soți, ulterior se deschideau și dosare penale.”, a explicat, la Antena 3, avocatul Adrian Cuculis.

 

„Urmează să fie închise mii de dosare în toată țara”

CEDO a venit și a dat o hotărâre extrem de interesantă în cazurile acestea. Probabil urmează să fie închise mii de dosare în toată țara. Oriunde aveam un dosar de divorț și erau folosite aceste probe, apăreau și plângerile penale.

CEDO spune așa: dacă acea dovadă este folosită exclusiv în cadru privat, adică în instanța de judecată (…) poate fi folosită.”, a mai precizat avocatul Adrian Cuculis, potrivit antena3.ro

Scade rata divorțului?

Chiar dacă vă așteptați ca internetul și site-urile de întâlniri să fie la baza unui număr record de divorțuri, realitatea e alta.
Potrivit unor studii publicate în Statele Unite (țară în care site-urile de ăntâlniri se bucură de mare succes) arată că rata divorțului scade de fapt. Potrivit unui studiu din 2016 al Time, divorțurile din Statele Unite au scăzut de la 17,6 divorțuri pentru fiecare 1.000 de femei căsătorite în 2014, la 16,9 în 2015. Este o scădere mică, dar această tendință statistică se menține, astfel încât rata divorțului se află în prezent la cel mai scăzut punct din ultimii 40 de ani,

Mai mult, alte studii au ajuns la concluzia că acele cupluri căsătorite care s-au întâlnit online sunt puțin mai mulțumite de căsătoriile lor decât cele care s-au întâlnit prima dată offline, scrie texasdivorcelawyerblog.com.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: