MC02 trebuia să fie un test al viitoarei „ transformări ” militare – o tranziție către noile tehnologii care să permită războiul centrat în rețea și să ofere un control mai eficiente asupra armelor și tacticii actuale și viitoare.

Combatanții simulării au fost Statele Unite, „Albastru” și un adversar necunoscut din Orientul Mijlociu, „Roșu”, cu multe linii îndreptate spre Iran

Iranul a câștigat, fără drept de apel, un război simulat cu Statele Unite, în cadrul unui exercițiu militar realizat chiar de către Pentagon în 2002.

La comanda „forțelor roșii” a fost pus un general în retragere al Infanteriei Marine, Paul K.Van Riper, renumit pentru tacticile sale atipice cu ajutorul cărora „învinsese” de mai multe ori forțele americane, în jocuri de război similare. Paul K. Van Riper , a adoptat o strategie asimetrică, în special, folosind metode vechi pentru a sustrage rețeaua de supraveghere electronică sofisticată.

Conform scenariului, „forțele albastre” (armata americană) invadau o țară (Iranul). Misiunea forțelor americane consta în redeschiderea și securizarea rutelor maritime, neutralizarea armelor de distrugere în masă ale „roșilor” și eliberarea teritoriilor care, potrivit scenariului, fuseseră ocupate abuziv de membrii aceleiași „echipei roșii”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: