Conform raportului FMI, citat de Radio România Actualităţi (RRA), economia mondială va fi grav afectată, iar primele efecte vor fi resimţite şi în România.

Practic, Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an.

Se subliniază că efectele negative ale pandemiei de coronavirus au fost chiar şi mai accentuate decât s-a anticipat iniţial.

Ce înseamnă asta în cifre? Dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra un declin de 3% în 2020, contracția va fi de 5% conform ultimelor previziuni.

Va suferi inclusiv şi economia americană, care ar urma să scadă cu 8%, în timp ce Zona Euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2%.

Totuşi, economiile Spaniei și ale Italiei vor fi printre cele mai afectate de pe mapamond, conform prognozelor companiei de evaluare a riscurilor Coface.

Se estimează că insolvențele vor crește cu 22% în Spania și cu 37% în Italia până în 2021, în comparaţie cu nivelurile din 2019.

Mai mult, în raport se explică faptul că situația financiară actuală a companiilor din Spania și Italia este mai sănătoasă decât în perioada care a precedat criza financiară globală din 2009.

Se pare că firmele spaniole au reușit până în trimestrul al treilea al anului trecut să își reducă semnificativ datoria, cu 20 de puncte procentual.

De cealaltă parte, cele italiene și-au îmbunătățit de asemenea situația financiară, chiar dacă într-o mai mică măsură.

Totuşi, cu o pondere a datoriei de 50% din active, întreprinderile din Italia sunt acum cele mai îndatorate, raportat la companiile din marile economii europene.

Ceea ce este şi mai grav este că firmele supraîndatorate nu se pot dezvolta ulterior, spun experţii Coface.

„Aceștia estimează că vulnerabilitatea firmelor va fi diferită, în funcție de sectoarele în care activează și de dimensiunile lor.

Astfel, principalii producători de autovehicule ar putea fi în dificultate din cauza obiceiului de a menține o lichiditate scăzută.

În ceea ce privește sectoarele de vânzare cu amănuntul și construcții, cu datorii mari și rate scăzute de acoperire a dobânzii proiectate, acestea par deosebit de vulnerabile.

La fel sunt și micii producători de textile din Italia. În ceea ce privește România, FMI se aștepta ca economia să înregistreze o contracție de 5%.

Previziunile FMI arata o creștere explozivă a ratei șomajului în țara noastră, de la 3,9% anul trecut până la 10% anul acesta”, arată RRA.

Transcript realizat de Rador