V-ați „lichefia” câinele sau pisica, după ce mor? Ultima modă eco: „Acvamarea” sau Hidroliza Alcalină

V-ați „lichefia” câinele sau pisica, după ce mor? Ultima modă eco: „Acvamarea” sau Hidroliza Alcalină sursă: arhivă EvZ

Zilele în care vă îngropați animalul de companie în grădina din spate ar putea fi numărate, datorită unei noi metode de eliminare a cadavrului numită „acvamare”.

„Acvamarea” (aquamation, în engleză) „verde” folosește hidroxid de potasiu pentru a dizolva cadavrele animalelor de companie decedate. Această procedură se spune că este ecologică, pentru că nu se emit gaze cu efect de seră precum în cazul unei incinerări tradiționale. Procedura descompune rapid corpul animal și îl transformă în apă și substanțe chimice alcaline. În anumite state din SUA procedura este deja legală și pentru oameni. Iar Scoția așteaptă, la rândul ei, aprobabrea procedurii, potrivit DailyMail.

Ce este „acvamarea” sau hidroliza alcalină

Cunoscută și sub numele de hidroliză alcalină, procesul implică descompunerea rapidă a unui cadavru într-un curent apă și substanțe chimice alcaline - lăsând în urmă doar lichid și oase. Lichidul, cunoscut sub numele de „efluent”, poate fi aruncat în canalizare alături de alte ape uzate, iar oasele pot fi măcinate pentru ca proprietarul să le poată lua acasă.

Acvamarea oferă acum o alternativă ecologică la incinerări, care consumă mult combustibil și emite gaze cu efect de seră. În SUA, procedura se aplică nu numai pentru animalele de companie, ci și pentru corpurile umane – iar în curând Scoția ar putea fi primul loc din Marea Britanie care să permită același lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

O companie din Seattle numită Resting Waters oferă acest serviciu pentru suma de 550 de dolari.  „La sfârșitul procesului, componentele fizice pot fi dispersate în apă – rămânând doar osul solid.” Hidroliza alcalină folosește apă, substanțe chimice alcaline, căldură și uneori presiune și centrifugare, pentru a accelera descompunerea naturală, lăsând în urmă fragmente osoase și un lichid neutru numit efluent.

Efluentul este steril și conține săruri, zaharuri, aminoacizi și peptide - dar nu mai rămâne țesut sau ADN. Acest efluent este evacuat împreună cu toate celelalte ape uzate și este un plus binevenit la sistemele de apă, în timp ce osul rămas poate fi măcinat pentru ca proprietarul să îl ia acasă.

Resting Waters percepe orice taxă începând de la 90 de dolari pentru „acvamarea” celor mai mici animale, până la 550 de dolari pentru cele mai mari, un cost aproximativ egal cu o incinerare tradițională. O altă firmă, numită The Green Mortician, este primul serviciu de hidroliză alcalină pentru animalele de companie din Singapore.

Procedura costă până la 1.000 de dolari pentru cele mai mari animale de companie, conform site-ului web al companiei, dar prețul include și servicii suplimentare, cum ar fi o urnă din bambus pentru oase și o „amprentă 2D a labei”. Potrivit specialiștilor, acvamarea are aproximativ o zecime din impactul asupra mediului al incinerării, care necesită mult combustibil. O incinerare este dăunătoare pentru mediu, deoarece eliberează în atmosferă cantități mari de dioxid de carbon și alți poluanți. Procesul presupune încălzirea corpului într-un amestec de hidroxid de potasiu și apă.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA este de acord cu procedura

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, o incinerare medie produce dioxid de carbon cât eliberează o mașină care parcurge aproximativ 1.000 de kilometri. O altă opțiune tradițională este o îngroparea, dar aici problema e că durează ani de zile până când cadavrul se descompune în sol.

În plus, îngroparea ocupă spațiu. Pentru cei care doresc să-și îngroape animalul de companie pe terenuri publice, aceștia sunt puși adesea pe liste lungi de așteptare și suportă costuri mari. Deși prețul hidrolizei alcaline poate fi încă inaccesibil pentru unii proprietari de animale de companie, ar putea scădea pe măsură ce tehnologia devine mai populară.

Unele companii speră că va deveni o soluție din ce în ce mai utilizată nu numai pentru animalele de companie, ci și pentru oameni. În SUA, acvamarea umană este legală în 28 de state, potrivit Reuters, deși nu fiecare stat are tehnologia pentru a o efectua.

Interesul pentru această procedură a crescut după ce arhiepiscopul Desmond Tutu a ales procesul ecologic pentru rămășițele sale pământești, după moartea sa în 2021. Compania britanică Resomation, care produce instalațiile în West Yorkshire, a declarat că „zeci” de crematorii din Marea Britanie și-au arătat interesul pentru folosirea tehnologiei. Guvernul scoțian, de asemenea, dorește să legalizeze procedura.