Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România acordă Premiile pentru anul 2023
- Simona Ionescu
- 24 noiembrie 2023, 19:15
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) va acorda Premiile sale pe anul 2023 în ziua de 27 noiembrie, în cadrul unei festivități devenite tradiție.
„Gala Premiilor UZPR este o ocazie pentru Uniune de a evidenția cele mai valoroase contribuții la peisajul mass-media pe care le-au adus colegii noștri de breaslă pe parcursul anului care se încheie. Mai ales în aceste timpuri complicate, presa este mai importantă ca oricând, iar jurnaliștii continuă să fie cele mai avizate surse de informare a publicului.
Premiile noastre din acest an vor reflecta activitatea de excepție a colegilor noștri, Uniunea aducând un omagiu, în acest fel, curajului, determinării și inepuizabilei energii cu care jurnaliștii se pun în slujba oamenilor în fiecare zi”, afirmă Sorin Stanciu, președinte al UZPR.
Festivitatea va fi găzduită de Universitatea Ecologică din București, unde se vor acorda 15 distincții unor reprezentanți ai presei scrise, online, radio, televiziune, publicisticii. O parte dintre aceste distincții premiază lucrările cu care membrii UZPR au participat la concursul „Împreună pentru Pace”.
Se așteaptă propuneri pentru noul statut al UZPR
Recent, în sediul Bibliotecii „George Barițiu” din Brașov, președintele UZPR, Sorin Stanciu, însoțit de Emil Stanciu, membru al Comisiei speciale de modificare a Statutului UZPR, și de Marius Simion, asistent al președintelui, s-a întâlnit cu șefii Filialelor Bistrița – Marcel Seserman, Bistrița-Năsăud – Elena Cîmpan, cu gazdele de la Filiala Brașov-Covasna, în frunte cu președintele Ioan Pamparău, cu reprezentantul Filialei Mureș-Harghita, Nicolae Băciuț, și al Filialei Sibiu, Dragoș Bako, cu alți membri ai filialelor UZPR din această parte a țării.
Reuniunea a avut puternice accente de implicare a membrilor UZPR în dezbaterile actuale referitoare la modificările propuse noului Statut al UZPR, pentru care s-au exprimat propuneri concrete, care, de altfel, vor figura în răspunsurile scrise ale filialelor. De asemenea, șefii filialelor și-au exprimat satisfacția față de felul în care sunt abordate problemele pe care le ridică de către conducerea UZPR, apreciind ceea ce au numit „înțelegere și deschidere” din partea președintelui Sorin Stanciu.
Statutul trebuie racordat la evoluțiile breslei
Elena Cîmpan a subliniat faptul că membrii filialei pe care o conduce apreciază felul în care este condusă Uniunea, care evoluează „cu unitate și continuitate”.
Ca și la reuniunea de la Craiova, modificările necesare Statutului UZPR au fost în prim-planul discuțiilor, cei prezenți fiind de acord că acest document fundamental trebuie racordat la evoluțiile breslei și ale organizației.
S-au abordat și preocupările legate de posibilitatea atragerii de fonduri europene și reprezentarea mai puternică a filialelor, se arată în comunicatul UZPR. În acest context, se subliniază faptul că există consens cu privire la o democrație mai largă în UZPR și pentru anumite aspecte administrative.
Membrii UZPR reuniți la Brașov au dezbătut aplicat, asumat, viitoarea formă a documentelor care stau la baza funcționării Uniunii și au demonstrat că militează în fiecare zi pentru bunul mers al organizației.
La acest eveniment au fost organizate și patru expoziții: cea de grafică, cu portrete ale membrilor UZPR din Filiala Brașov-Covasna, realizate de Eugen Moga, cea despre presa brașoveană de după 1989, cea cu presă veche din Brașovul interbelic și o expoziție cu volumele realizate de scriitori brașoveni membri ai UZPR.