Ustensilele de bucătărie pot crește riscul apariției cancerului. Pericolul „substanțelor chimice veșnice”. Studiu

Ustensilele de bucătărie pot crește riscul apariției cancerului. Pericolul „substanțelor chimice veșnice”. Studiu Sursa: Dreamstime.com

Oamenii care au o expunere crescută la anumite ustensile de bucătărie și-ar putea multiplica de patru ori riscul de cancer, au avertizat experții. Cercetătorii au descoperit că așa-numitele „substanțe chimice veșnice” se ascund pe oale, tigăi, linguri și alte articole de uz casnic.

Substanțele chimice, au transmis experții de la Universitatea din California de Sud (USC), vă pot crește riscul de cancer hepatic, cunoscut sub numele de carcinom hepatocelular non-viral. În multe cazuri, o persoană va fi diagnosticată cu acest tip de cancer din cauza sindroamelor de supraîncărcare cu fier, consumului de alcool, consumului de tutun și expunerii la pesticide.

Substanțele chimice periculoase

Studiul a constatat că cei care au fost expuși la toxine aveau un risc de 4,5 ori mai mare de a fi diagnosticați cu această boală. Substanța chimică, sulfatul de perfluooctan, este cunoscută ca o „substanță chimică veșnică”, deoarece durează ani să se degradeze în mediu.

Într-o declarație, Dr. Jesse Goodrich, care este cercetător postdoctoral la USC, a declarat: „Cancerul hepatic este unul dintre cele mai grave efecte ale bolilor hepatice și acesta este primul studiu pe oameni care arată că substanțele chimice sunt asociate cu această boală”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii au descoperit că multe dintre persoanele care au dezvoltat cancer aveau mai multe tipuri de substanțe chimice în fluxul lor sanguin.

Probe în mâncarea de tip fast-food

Aceste substanțe chimice ajung, de obicei, la ficat, fiind digerate într-un anumit fel. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA spune că aceastea sunt peste tot, inclusiv pe articolele de toaletă și ustensilele cu care gătim. Medicii au descoperit că substanțele chimice au modificat modul în care glucoza a fost metabolizată în organism și au schimbat aminoacizii din ficat.

Un studiu publicat în octombrie anul trecut a identificat substanțele în 80% din ustensilele de la McDonald’s, Burger King, Pizza Hut și Domino’s. Lucrarea s-a bazat pe mostre de la restaurantele din San Antonio, SUA.

Substanța chimică este legată de o serie de probleme de sănătate, inclusiv probleme ale sistemului endocrin, care este o serie de glande care produc și secretă hormoni în organism, a constatat un studiu anterior, potrivit The Sun.