Evenimentul Zilei > Social > Înghețată retrasă de pe rafturile magazinelor din România. Conținea un nivel ridicat de substanță care provoacă cancer
Înghețată retrasă de pe rafturile magazinelor din România. Conținea un nivel ridicat de substanță care provoacă cancer

Înghețată retrasă de pe rafturile magazinelor din România. Conținea un nivel ridicat de substanță care provoacă cancer

În plină vară, când înghețata este la mare căutare, s-a descoperit că 10 sortimente de înghețată cu vanilie Haagen-Dazs conținea oxid de etilenă de aproape 2.000 de ori mai mare decât limita admisă.

Grupul american General Mills, producătorul acestui brand celebru de înghețată, a constatat în timpul unui control de rutină prezența unor urme de 2-cloretanol (2CE), care este un indicator al prezentei oxidului de etilenă într-un lot de produse Haagen-Dazs, a precizat AFSCA într-un comunicat.

Înghețata comercializată în mai toate magazinele din România a fost retrasă de pe rafturi după ce producătorul a anunțat că nivelul de oxid de etilenă descoperit în produs era de aproape 2.000 de ori mai mare decât limita admisă.

Oxidul de etilenă (ETO) este un pesticid cancerigen interzis în Europa

Furnizorul de vanilie a fost identificat drept cauză a acestei probleme, iar grupul General Mills a decis să retragă de la vânzare toate produsele preparate cu vanilia furnizată de acel producător, a explicat AFSCA.

„Această substanță a fost interzisă în Uniunea Europeană încă din anul 1991 ca pesticid, iar din 2011 nu mai este permisă identificarea ei în niciun produs alimentar sau furaj destinate animalelor. Această substanță este folosită ca virucid bactericid în țări din afara Uniunii Europene. Se cunoaște faptul că omoară bacteriile, în special salmonela, listerioza, acele bacterii care creează probleme în țările cu climat tropical, de unde anumite companii producătoare de alimente din spațiul Uniunii Europene importă ingrediente de origine alimentară.

Vina o poartă și acești producători pentru că nu testează toate ingredientele pe care le importă din țări cu climă tropicală. Această substanță a fost clasificată de Agenția Europeană pentru Substanțe Chimice ca fiind cancerigenă, mutagenă. Deci consumul alimentelor cu această substanță pe termen mediu și lung provoacă diferite forme de cancer”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, într-o intervenție la Antena 3.

Alertă alimentară în mai multe ţări europene

De asemenea, autoritățile din Belgia au retras de la vânzare 10 sortimente de îngheţată cu vanilie Haagen-Dazs după ce au descoperit prezenţa unui compus cancerigen în unul dintre loturile testate cu ocazia unui control, a anunţat joi Agenţia federală pentru siguranţă alimentară (AFSCA).

Cele 10 sortimente de îngheţată retrase de la vânzare au fost distribuite în Belgia şi Luxemburg prin magazinele Carrefour, Resuma, Colruyt, Delfood, Delhaize, Makro, Match, Cora, Bidfood, Ceges, Romeck, Mekabe şi AET, a precizat aceeaşi agenţie belgiană.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: