USR se păruiește cu UDMR la Camera Deputaților. A început dezbaterea în plen pe legile de modificare a Codului Penal și Codului de procedură penală

USR se păruiește cu UDMR la Camera Deputaților. A început dezbaterea în plen pe legile de modificare a Codului Penal și Codului de procedură penală

Scandalul început marți la „Comisia Iordache” continuă miercuri în ședința de plen a Camerei Deputaților unde are loc dezbaterea legilor pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală pe care urmează să fie dat votul final. Liderul deputaților PSD Alfred Robert Simonis a declarat că există majoritate pentru ca cele două legi să fie votate.

Deputatul UDMR Marton Arpad a avut o dispută cu deputatul USR Stelian Ion în continuarea altercațiilor de marți, când parlamentarii maghiari au fost catalogați drept „pesediști” deoarece sunt de acord cu modificările aduse legilor în discuție. Marton Arpad le-a spus, la rându-i, celor de la USR că sunt „extremiști de stânga” și că au înjurat în limba maghiară fără să se exprime corect.

Deputații PMP, deși recunosc că proiectul de lege este bun, votează cot la cot cu Opoziția, împotrivă. „Nu putem vota pentru, că ne sar liberalii și useriștii în cap și ne fac pesediști”, a explicat un deputat PMP pentru EVZ.

De la tribuna Camerei Deputaților, deputatul PMP Marius Pașcan le-a cerut colegilor să „nu-i tulburăm pe români în Săptămâna Mare cu Codurile”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marți, deputații și senatorii din „Comisia Iordache” au decis reexaminarea legilor pentru modificarea Codului penal și Codului de procedură penală în acord cu deciziile Curții Constituționale din octombrie 2018.

Senatul a decis, săptămâna trecută, eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii care au fost declarate neconstituţionale de către CCR. Articolul care se referă la termenul de prescripție a fost un „măr al discordiei” între Putere și Opoziție. Termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. „E unul din articolele controversate din acest Cod, care ajută ca dosarele dinainte de 2010 să fie prescrise. Practic, orice dosar dinainte de această dată - aprilie 2010- e dat uitării. Se prescriu dosare, se prescrie răspunderea penală în acele dosare, printre care, spun specialiștii, se află și dosarul domnului Dragnea. Opoziția nu are o obsesie cu dosarul punctual al lui Dragnea, dar substanța e că, din păcate, nu exista un Cod făcut în interesul cetățenilor, ci e o legiferare pentru un grup restrâns”, a declarat senatoarea Alina Gorghiu, membră a comisiei, pentru EVZ.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia". Alina Gorghiu mai aduuce un exemplu: procedura de confiscare extinsă, care se îngreunează. „Este o modificare a articolelor din Cod, care prevede că bunurile transferate de persoana condamnată către un membru din familie să poată fi confiscate doar dacă acest membru al familiei a cunoscut că scopul transferului e evitarea confiscării. Dacă ruda nu știe, confiscare extinsă nu se mai aplică”, spune senatoarea.

 

Un alt motiv de nemulțumire a liberalilor este dezincriminarea infracțiunii. ”E eliminată cu totul. Pedepsele pentru foarte multe infracțiuni, în special cele pentru serviciu, sunt reduse. Se modifică noțiunea de trafic de influență. Abuzul în serviciu e dezincriminat”, spune Gorghiu. Lidera liberală a dat asigurări că legile care vor fi supuse astăzi votului Camerei Deputaților vor fi atacate la CCR.

„Toată senzația mea de doi ani și ceva, de când guvernează PSD, a fost exact aceasta: că se croiește Codul penal sau Codul de procedură penală sau orice legislație în domeniul penal după nevoia din dosarul domnului Dragnea și a altor câțiva din PSD”, a conchis Gorghiu.