Evenimentul Zilei > Politica > USR riscă alianța cu PLUS pentru candidatura lui Nicușor Dan la Primărie
USR riscă alianța cu PLUS pentru candidatura lui Nicușor Dan la Primărie

USR riscă alianța cu PLUS pentru candidatura lui Nicușor Dan la Primărie

Promovarea candidaturii lui Nicușor Dan la Primăria București pare a fi singurul proiect politic de viitor al USR, iar pentru promovarea sa, partidul lui Dan Barna este dispus să arunce în aer inclusiv alianța cu PLUS. Clivajele sunt evidente, în ciuda eforturilor făcute de lideri, în public, de a le masca. Asumarea independentului Nicușor Dan, de către USR București și încercarea de a-l impune drept candidat al Alianței, nu este de natură să apropie cele două părți. Cu atât mai mult cu cât PLUS are propriu candidat, pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Oficial, Alianța USRPLUS va avea candidați comuni la alegerile locale, urmând ca fiecare partid să facă nominalizări iar cei nominalizaţi să treacă printr-un mecanism comun de validare. La Primăria Capitalei, membrii celor două partide vor alege între Vlad Voiculescu, din partea PLUS, şi independentul Nicuşor Dan, susţinut de USR.

Chiar dacă pare o dispută prietenească, între colegi altruiști, ce urmăresc aceleași obiective, în realitate stabilirea unui candidat comun s-ar putea dovedi mai dificilă decât pare.

Pentru USR București (în special pentru fondatorii partidului) nu există un alt candidat, la Primăria Capitalei, mai bun decât Nicușor Dan. Liderii organizației au provocat chiar și o rebeliune împotriva președintelui Dan Barna, în pragul campaniei electorale pentru prezidențiale. Miza a fost modificarea documentelor statutare ale partidului, astfel încât să permită asumarea unui candidat din afară.

După pierderea alegerilor, Dan Barna a fost contestat de mai mulți membri de partid, printre cei mai vocali fiind Cosette Chichirău, susținătoare a fostului președinte al partidului. Scorul mic și greșelile făcute în pregătirea alegerilor, au fost folosite de contestatari pentru a-l convinge pe actualul lider USR să accepte candidatura independentului Nicușor Dan.

Liderul PLUS le bate obrazul partenerilor

Pe de altă parte, decizia a stârnit nemulțumiri în rândul partenerilor de la PLUS, acestea fiind exprimate de președintele Dacian Cioloș, care a acuzat, destul de voalat, USR că nu a respectat înțelegererile pe care le-au avut.

„Dacă mergem cu un candidat comun al alianţei, am decis că fiecare îşi stabileşte un candidat din cadrul partidului, apoi alegem un candidat comun al alianţei. Înţeleg că USR a decis să aleagă un candidat independent. Nicuşor Dan nu mai e membru al partidului”, a declarat Dacian Cioloş.

Dacian Cioloș a precizat că partidul său va susține, în continuare, candidatura lui Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei și că acesta ar putea fi candidatul comun al Alianței USR-PLUS:

„Suntem convinşi că avem o şansă mare să câştigăm alegerile locale la Primăria Capitalei şi suntem gata să facem tot ce ţine de noi pentru a avea un candidat comun, cu susţinere solidă. Noi credem că Vlad Voiculescu poate fi acest candidat care să aibă susţinerea alianţei. Suntem gata să negociem şi cu cei de la PNL”.

USR a răbufnit nervos la adresa lui Cioloș

În ciuda tonului moderat al fostului premier tehnocrat, USR a avut o reacție extrem de virulentă. Cu riscul de a adânci ruptura dintre cele două formațiuni partenere, senatorul Cristian Ghica l-a atacat direct pe Dacian Cioloș, acuzându-l de aroganță și de imixtiune în treburile interne ale partidului: „Nimeni de la noi nu le-a spus celor de la PLUS pe cine și cum să voteze (…) Așa că nu înțeleg de ce insistă Cioloș să se bage peste deciziile noastre. Este o atitudine arogantă și nelegitimă. Alianța este formată din două partide diferite, cu două conduceri diferite și cu două opțiuni diferite în privința candidatului la Primărie. Nu scrie nicăieri în protocolul Alianței că Cioloș este lider suprem și că trebuie să dansăm cu toții după cum cântă el. Ca să fie foarte clar, este strict treaba membrilor USR pe cine decid să susțină, nu numai pentru primărie, ci pentru orice funcție”.

Senatorul USR a fost tranșant în privința Primăriei, precizând că PLUS ar trebui să cedeze și să-și asume candidatura lui Nicușor Dan, despre care crede că este singurul ce poate câștiga în fața Gabrielei Firea. Cristian Ghica a subliniat că PLUS a încetat să fie un partener pentru USR și s-a transformat într-un competitor:

„Dacă Nicușor Dan este cel care poate să o bată pe Firea, nu văd absolut niciun motiv pentru care cei de la PLUS ar putea să-i refuze susținerea. Decât, repet, din cauza unor orgolii stupide sau dintr-un interes public meschin. Am tot sperat ca ieșirile de până acum ale lui Dacian Cioloș să fie niște excepții nefericite. Dar ele devin o regulă. Așa că ar trebui poate să-i reamintim lui Dacian Cioloș că a refuzat să intre în USR. Apoi a refuzat fuziunea. Apoi a refuzat o alianță în care ponderea USR/PLUS să fie cea dată de sondaje (…) Pentru PLUS, USR nu mai este un partener, ci un competitor!”

Alianța atârnă de un fir de păr

Imediat după atacurile virulente ale senatorului Ghica, deputatul Ionuț Moșteanu (USR) și Vlad Voiculescu (PLUS) au apărut într-o conferință de presă comună, ca să calmeze spiritele în rândul activiștilor și simpatizanților.

„Am stabilit în Birourile naţionale reunite ale Alianţei un lucru care nu era până acum clar, şi anume că Alianţa va avea candidaţi comuni peste tot în ţară. Discutăm acum despre acest proces şi despre calendar. Curând, cel mai probabil într-o săptămână, două, vom avea un calendar exact şi un proces pentru desemnarea candidaţilor comuni – de la Bucureşti în fiecare localitate din ţară”, a spus Vlad Voiculescu.

În ciuda aparențelor, relațiile între cele două formațiuni sunt extrem de tensionate, iar desemnarea persoanei care se va angaja, contra Gabrielei Firea, în cursa pentru Primăria Capitalei ar putea fi scânteia ce va arunca în aer Alianța.