USR-PLUS, tun din fonduri europene pentru ONG-urile de casă. Ținta vizată este PNRR

USR-PLUS, tun din fonduri europene pentru ONG-urile de casă. Ținta vizată este PNRR

Mai marii USR-PLUS pregătesc un mega tun din bani europeni, gestionați prin PNRR, ai căror beneficiari sunt ong-iștii apropiați ai partidului.

USR-PLUS, tun din fonduri europene pentru ONG-urile de casă.

Mai multe ONG-uri apropiate de USR-PLUS solicită sume imense prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Sumele sunt de ordinul miliardelor de euro. Potrivit bugetul.ro, în spate ar fi un mega tun prin care să fie sifonate fonduri europene. Astfel, afacerea ar fi dirijată de vicepremierul Dan Barna și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Banii europeni ar ajunge, astfel la oamenii fideli partidului.

Sursele citate de bugetul.ro dau ca exemplu asociațiile Kogayon și Parcul Natural Văcărești. Cele două ONG-uri sunt conduse de Florin Stoican, un activist de mediu apropiat de USR.

Pe 22 februarie, acesta anunța într-o postare pe Facebook faptul că a solicitat în jur de 2,2 miliarde de euro pentru asociațiile sale. Stoican scria că un miliard de euro este destinat ariilor naturale și pădurilor protejate. Alte 200 de milioane de euro urmează să fie alocat pentru rețeaua națională de arii naturale urbane. Mai mult, pentru Programul Național de Împăduriere, lui Stoican i s-ar fi promis încă un miliard de euro.

USR-PLUS, tun din fonduri europene pentru ONG-urile de casă

În total, dacă aceste planuri se vor concretiza, ONG-urile lui Florin Stoican ar urma să primească, prin PNRR, în jur de 2,2 miliarde de euro. Aceasta, dintr-un buget total de 30,4 miliarde de euro.

„Din bugetul alocat prin PNRR, prin asociațiile Kogayon și P.N. Văcărești, am cerut peste 1 milliard de euro pt. ariile naturale și pădurile protejate și 200 milioane euro pt. rețeaua națională de arii naturale urbane. Pt. programul național de împăduriri s-au promis alți 1 miliard de euro. Cred că PNRR ar trebui să fie încadrat într-o viziune care să aibă ca obiectiv reforma de țară. Noi propunem ca aceasta să fie concentrată pe protecția, promovarea și valorificarea sustenabilă a patrimoniului natural și pe protecția și creșterea suprafețelor împădurite.

Patrimoniul natural este principala resursă a României. România este țara UE cu una dintre cele mai valoroase biodiversități și acum are oportunitatea de a deveni lider european în conservarea naturii. Măsurile acestea contribuie cel mai eficient la lupta împotriva schimbărilor climatice, la beneficii din valorificarea serviciilor ecosistemice, la oportunități, la rezolvarea unor probleme sociale, la creșterea calității vieții, la bunăstare. (...)”, scria pe Facebook Florin Stoican.

Colaborări între Florin Stoican și USR

ONG-istul Florin Stoican are și alte colaborări cu USR, de această dată la Brașov. Este vorba despre proiectul „Parcul Natural Brassovia – Geoparc UNESCO”, pe care USR-ul condus de Allen Coliban, actualul primar al Brașovului l-a realizat cu sprijinul lui Florin Stoican.

Allen Coliban s-a prezentat în campania electorală pentru primăria Brașov cu acest proiect.

„Toamna trecută, proiectul Primăriei Brașov de amenajare a drumului forestier Gorița ne-a arătat că pădurile din jurul Brașovului, nu beneficiază de protecție, fiind încadrate ca păduri de exploatare. (…)

De aici a pornit ideea Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO, un proiect USR Brașov coordonat de către Mihai Orleanu (președinte al Centrului de Ecologie Montană) și care a beneficiat de suportul lui Florin Stoican (specialist în biodiversitate, cunoscut pentru contribuția la înființarea Parcului Național Buila-Vânturarița și a Parcului Natural Văcărești).

Am depus proiectul Parcului Natural Brassovia – Geoparc UNESCO în concursul de bugetare participativă, organizat la începutul anului de către Primărie. Cu o investiție de sub 100.000 de euro, puteam face toate studiile necesare pentru a demara proiectul chiar anul acesta.

Proiectul a fost respins cu motivația că există un studiu în derulare privind starea ecosistemelor forestiere și valorificarea lor în urma căruia vor identifica soluțiile de îmbunătățire și de punere în valoare a potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane”, scria pe pagina sa de campanie Allen Coliban, conform bugetul.ro.

Cristian Ghinea a protejat afacerile lui Dan Barna

Actualul ministrul al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a fost acuzat în trecut, de Rise Project, că a secretizat informațiile privind fondurile europene gestionate de firma vicepremierului Dan Barna, DCG.

„Într-un demers de transparentizare, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme (2016 – n.r.), a publicat lista tuturor contractorilor din proiectele pe fonduri europene, cu nume, sume, obiective și achiziții. La cele care includ firma lui Dan Barna, în calitate de partener sau beneficiar, cea mai mare parte a achizițiilor sunt anonimizate.

De exemplu, proiectul de antreprenoriat «Biblioteca Bunelor Practici», gestionat integral de compania lui Barna și eșuat complet, are toate achizițiile anonimizate. Contractorii sunt trecuți generic drept furnizori de servicii, protejați în regim de persoane fizice, deși majoritatea sunt companii comerciale. Situația se repetă și în cazul proiectelor sociale «Punți Comunitare» și «SES-am, deschide-te!».

Pe scurt, 67,88% dintre achizițiile dispuse în cadrul proiectelor europene din POSDRU, care implică firma lui Dan Barna, au fost anonimizate în baza publică de date a ministerului condus tot de Barna (adjunctul lui Ghinea)”, scria Rise Project în 2019.

„Achizițiile din proiectele DCG (firma deținută de Barna până în vara lui 2016 – n.r.) au fost anonimizate în baza de date a ministerului. Spre comparație, proiectele Teamnet – holdingul fondat de mogulul PSD, Sebastian Ghiță, cu care Cristian Ghinea s-a aflat în conflict deschis la începutul mandatului său de ministru – sunt transparentizate corect”, mai scriau cei de la Rise Project.

Ne puteți urmări și pe Google News