USR-PLUS, propunerea care-i poate pune partidul în cap lui Orban. News Alert
- Dragoș Lefterescu
- 16 decembrie 2020, 21:02
USR-PLUS este pe cale să facă publică o propunere care să-l pună pe liderul PNL Ludovic Orban într-o poziție extrem de dezavantajoasă în fața propriului partid.
Potrivit unor surse politice, USR-PLUS va ieși public cu două variante, la fel cum a făcut și Ludovic Orban.
Prima dintre acestea l-ar pune pe liderul PNL în situația de a ceda postul de premier către USR-PLUS doar pentru a-și asigura funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Ori fără Orban, ori fără prim-ministru
Astfel, prima variantă a USR-PLUS ar fi: Dacian Cioloș - prim ministru, Ludovic Orban - președinte al Camerei Deputaților și Alina Gorghiu sau Marcel Vela - președinte al Senatului.
Camera superioară a Parlamentului pare să nu-i intereseze prea tare pe cei de la USR-PLUS, având în vedere că și a doua variantă propusă lasă Senatul pentru PNL, îl acceptă pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, dar îl impune pe copreședintele USR Dan Barna la Camera Deputaților.
Propunerile PNL
Mai devreme în cursul zilei de miercuri, Ludovic Orban a anunțat variantele votate în unanimitate de conducerea PNL. Potrivit primei variante, PNL ia funcția de prim-ministru prin președintele partidului, Ludovic Orban, cedează președinția Camerei Deputaților către USR-PLUS, și primește președinția Senatului prin Florin Cîțu.
A doua variantă anunțată de liderul PNL este cu Florin Cîțu prim-ministru, Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților și conducerea Senatului cedată către USR-PLUS.
„PNL, având o pondere de 55% în această coaliție, considerăm că suntem îndreptățiți să cerem premierul și președintele uneia dintre camerele Parlamentului”, a spus Orban.
El s-a arătat deranjat și de reacția publică a USR-PLUS. „Comunic astăzi public pentru că sunt nevoit să comunic public, pentru că, din păcate, înţelegerea pe care am avut-o de a nu comunica decât în comun şi numai pe baza unor înţelegeri prestabilite nu a fost respectată şi, din cauza asta, comunic acest lucru, dar comunicând, în acelaşi timp, mandatul pe care echipa de negociere l-a primit în unanimitate din partea Biroului Politic Naţional, repet, în unanimitate, reiterez solicitarea către partenerii noştri să ne respectăm reciproc, să dialogăm în cadrul negocierilor, să evităm declanşarea unui război mediatic prin declaraţii publice în care să susţinem puncte de vedere partizane care pot să determine reducerea şanselor de înţelegere”, a spus Orban.