USR mută disputa internă cu PSD și PNL în Parlamentul European. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a cerut socoteală pentru eșecul pe Schengen

USR mută disputa internă cu PSD și PNL în Parlamentul European. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a cerut socoteală pentru eșecul pe SchengenParlamentul European. Sursa foto: EVZ

Un europarlamentar USR a cerut PSD și PNL să-și asume eșecul pentru votul negativ dat de Austria împotriva aderării României la Spațiul Schengen. Acesta și-a expus punctul de vedere în Parlamentul European, în cadrul unei dezbateri pe subiectul votului dat împotriva României și Bulgariei la Consiliul JAI de săptămâna trecută.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a interpelat-o, în timpul discursului, pe Carmen Avram, reprezentanta PSD și i-a cerut să comenteze prestațiile miniștrilor de Externe, Bogdan Aurescu și al Internelor, Lucian Bode. Cei au fost implicați direct în procedurile de pregătire a candidaturii țării noastre pentru Consiliul JAI care s-a încheiat cu votul negativ al Austriei.

„Sunteți membru PSD. Aveți împreună cu colegii din PNL responsabilitatea pentru acest eșec. Cum vedeți dumneavoastră rolul ministrului Aurescu? Sau, mai important, rolul ministrului Bode? Credeți că dânșii mai trebuie să fie miniștri. Credeți că rolul lor ne ajută pe noi, românii, în acest moment? Sau mai rău ne încurcă?”, a interpelat-o Vlad Gheorghe pe vorbitoarea din partea PSD.

Carmen Avram a evitat un răspuns direct la interpelarea colegului său din USR, subliniind că singurul vinovat este cancelarul Austriei, Karl Nehammer.

„Cred că putem să transformăm acest subiect în unul de politică internă, dar adevărul rămâne că România a fost respinsă de o singură voce, cancelarul austriac”, a răspuns Carmen Avram, în timp ce din sală se auzeau strigăte de protest, după cum relatează infoactual.ro.

Sursa foto. Parlamentul European

Dezbatere în Parlamentul European pe tema Consiliului JAI

Reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European s-au reunit, la Strasbourg, într-o dezbatere având ca subiect vetoul dat săptămâna trecută de Austria şi Ţările de Jos împotriva aderării Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen.

La discuții au participat cu precădere europarlamentari din România și Bulgaria care au condamnat votul dat de Austria și Olanda. Aceștia au subliniat că cele două state trebuie să devină membre cât mai rapid întrucât au îndeplinit toate criteriile necesare.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi, 8 decembrie, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Au fost două voturi împotrivă, din partea Austriei și Olandei, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Croaţia a primit vot pozitiv pentru intrarea în Spaţiul Schengen, de la 1 ianuarie.

Austria are cinci cerințe pentru Comisia Europeană

Austria a formulat un set de cinci cerințe pentru Comisia Europeană, care urmează să fie discutate la viitorul summit UE de la Bruxelles. Cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au căzut de acord ca aceste cerințe să fie prezentate membrilor participanți la viitoarea reuniune. Austria va prezenta cele cinci condiţii ce ar trebui implementate de urgenţă la nivel european:

Comisia Europeană ar trebui să plătească pentru intervenţiile poliţiei în străinătate ce vizează combatarea migraţiei ilegale. Totodată, ţările de la graniţele externe trebuie sprijinite suplimentar în ce priveşte protecţia frontierelor, în special cu mijloace financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, un gard la graniţa Bulgariei cu Turcia);

Comisia Europeană ar trebui - similar cu directiva privind expulzările - să elaboreze o „directivă privind returnarea”;

Procedurile de azil în state terţe sigure vor trebui facilitate - un model precum cel urmat de Danemarca şi Marea Britanie;

Statutul de protecţie pentru persoanele vinovate de infracţiuni trebuie să poată fi mai uşor revocat;

Comisia Europeană trebuie să înfiinţeze şi să finanţeze un proiect-pilot pentru proceduri de azil rapide la graniţele externe ale UE.

Prin veto-ul faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, Austria dorește să crească presiunea asupra Comisiei Europene pentru a combate mai puternic migraţia ilegală, scrie publicația austriacă Die Krone.