USR își alege un nou președinte. Doi candidați s-au retras din cursă
- Bianca Ion
- 24 iunie 2024, 07:51
Pe 24 și 25 iunie, USR organizează primul tur al alegerilor pentru președinția partidului. Scrutinul are loc ca urmare a deciziei lui Cătălin Drulă de a renunța la funcția de lider al partidului, după ce a obținut un scor slab la alegerile locale și europarlamentare.
Doi candidați s-au retras din cursă
UPDATE 12:10 – „În această dimineaţă, la ora 8:00, a început votul intern pentru alegerea noului preşedinte al USR. Votul se desfăşoară online şi se va încheia în data de 26.06.2022, la ora 12:00”, anunţă USR luni dimineaţă.
Înainte de începerea votului, doi candidați pentru postul de președinte USR și-au anunțat retragerea. Este vorba despre Luiza Oancea și Vasile Dincă. Lista finală a candidaților pentru funcția de președinte al USR este următoarea:
- Filip Vasile-Gabriel;
- Radu-Mihai Hossu;
- Elena-Valerica Lasconi
- Cristian-Gabriel Seidler.
Două mii de membri și-au exprimat preferința pentru un candidat în primele două ore de vot, care au început la ora 10:00.
Cum se alege noul președinte USR
Pe o platformă online, fiecare membru al partidului votează direct pentru a alege președintele USR. Decizia lui Cătălin Drulă de a se retrage din funcţie, ca urmare a rezultatelor slabe ale alegerilor din 9 iunie, a dus la validarea candidaturii a şase membri USR în cursa pentru președinția formațiunii. USR spune că primul tur al alegerilor are loc pe 24 și 25 iunie, iar al doilea tur are loc pe 27-28 iunie. Noul Birou Național al USR va fi stabilit prin votul delegaților la Congres după alegerea președintelui USR.
Președintele Cătălin Drulă a convocat Congresul partidului pentru 29 iunie, unde vor fi aleși cei 24 de noi membri ai Biroului Național.
Cine candidează la șefia USR
Elena Lasconi
Are 52 de ani și locuiește în Câmpulung, Argeș. Elena Lasconi lucrează în televiziune de 25 de ani ca economist. A devenit primar USR al municipiului Câmpulung Muscel din 2020 și a fost realeasă în 2024. În primul său mandat, a început proiecte de peste 400 de milioane de lei, care acoperă o perioadă de patruzeci de ani de funcționare a oraşului. Pentru proiecte de dezvoltare în Câmpulung, a primit peste 100 de milioane de lei din PNRR. A finalizat construirea unei secții noi de oncologie a spitalului municipal și a depus un proiect major de infrastructură pentru a obține finanțare europeană pentru extinderea cu 40 de kilometri a rețelei de apă și canalizare, aproximativ jumătate din ceea ce a fost realizat în șaptezeci de ani. Elena Lasconi este implicată în
Cristian Seidler
Are 43 de ani și se află în Sectorul 5 al orașului București. Deputatul din București, Cristian Seidler, este vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. În timpul primului său mandat ca deputat, a inițiat o lege pentru a elimina pensiile speciale ale parlamentarilor și a obținut o lege care permitea publicarea anuală a tuturor veniturilor salariale ale angajaților statului. A urmat cursuri de resurse umane înainte de a deveni parlamentar și a lucrat în acest domeniu de peste zece ani. A absolvit Facultatea de Științe Juridice din Oradea în 2003 și a fost unul dintre profesorii de drept ai ELSA România. Din 2016, Cristian Seidler este membru al filialei USR Sector 5.
Radu Hossu
Are 38 de ani și este din Braşov. Radu Hossu este un expert în comunicare și consultanță politică cu o experiență de opt ani în marketing comercial. Încă de la începutul războiului declanșat de Rusia, a ajutat activ Ucraina prin relatări de pe front și prin sprijin pentru civilii și soldații ucraineni. A fost decorat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și de Armata Ucraineană pentru implicarea sa. A fost președintele Asociaţiei Pro Democraţia Braşov și a fost implicat în organizarea protestelor la Braşov împotriva OUG 13 și a tragediei Colectiv. Radu Hossu este membru al filialei USR Braşov din 202
Vasile Dincă
Are 51 de ani și locuiește în Floreşti, județul Cluj. Vasile Dincă are mai mulți ani de experiență în consultanță politică și a fost implicat în crearea unui call center și a unor baze de date esențiale pentru campanii electorale. Un angajament constant față de integritate, onestitate și o susținere continuă pentru promovarea transparenței, a corectitudinii și a binelui comun au caracterizat implicarea sa politică. Din 2019, Vasile Dincă este membru al filialei USR din comuna Floreşti, judeţul Cluj.
Luiza Oancea
Are 33 ani și în prezent locuiește în Marea Britanie. Luiza Oancea are o diplomă de management afacerilor. A lucrat în marketing după finalizarea studiilor și a acumulat mai mulți ani de experiență în resurse umane. În prezent, este responsabil pentru social media și marketing la Atlantic London, o companie care oferă consultanță studenților interesați să studieze în Marea Britanie. Luiza Oancea este membră a filialei USR Diaspora din 2024.
Vasile Gabriel Filip
Are 46 ani și locuiește în Constanța. Vasile Gabriel Filip este un expert certificat în tehnologia informației. A fost antreprenor și a ocupat poziții de execuție până la director în acest domeniu. A avut proiecte atât în Republica Moldova, cât și în străinătate. Este inginer în electromecanică navală și a absolvit Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Din 2019, Vasile Gabriel Filip este membru al filialei USR Constanța.
Se pregătesc mari schimbări în conducerea USR
Doi dintre candidații USR la președinția partidului susțin că echipa de conducere nu mai are nevoie de foștii președinți. „Nu mai au ce căuta la butoane” cei care au ocupat funcțiile anterioare, susține Radu Hossu.
„Evident că oamenii din fosta conducere nu mai au ce căuta la butoane, la conducerea USR. Nu avem de ce să spunem că facem o listă neagră și îi dăm afară. Fiecare a adus o valoare acestui partid. Din păcate nu la nivelul de Leadership. Să rămână în partid, să nu mai fie la conducerea partidului, Dan Barna, Ghinea, Vlad Botoșani și asemenea ca ei”, a declarat Radu Hossu în cadrul emisiunii Briefing de la Digi24.
Elena Lasconi, care este candidată la președinția USR, a făcut o declarație similară. În cadrul emisiunii Insider Politic, aceasta a explicat că dacă USR va fi aleasă președinte, foștii președinți ai partidului, cum ar fi Cătălin Drulă, Dan Barna sau Ionuț Moșteanu, nu ar mai face parte din echipa de conducere a USR.
„Ei au făcut parte dintre cei care au condus cu adevărat USR-ul şi care au dus la rezultatul acesta. Nu trebuie acum să-i omorâm, nu trebuie să-i scoatem... Noi trebuie să lucrăm împreună, nu se duce nimeni cu maceta să: ”Gata, plecaţi!” Pentru că avem nevoie... gândiţi-vă că ei au experienţă de câţiva ani în politica mare din România şi contează. Eu îmi doresc să unesc oamenii, nu să-i dezbin, pentru că altfel noi vom fi şi mai slabi”, a explicat Elena Lasconi.