EvZ Special. Reînvie USL. PSD și PNL negociază refacerea alianței. Ciolacu confirmă

EvZ Special. Reînvie USL. PSD și PNL negociază refacerea alianței. Ciolacu confirmă Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursa foto: INQUAM Photos

USL revine sub o altă pălărie, susțin surse politice apropiate PSD și PNL. Cele două partide ar negocia, în mare secret, pentru a nu provoca un cutremur la nivelul electoratului. Deși, în esență, este vorba despre refacerea fostului USL, alianța va purta un alt nume, Blocul Democratic. Marcel Ciolacu a confirmat existența negocierilor și s-a arătat faborabil refacerii USL.

USL revine sub o altă pălărie, conform unor surse politice apropiate de partidele care formează coaliția de guvernare. Câțiva lideri ai PSD și PNL negociază intens refacerea USL, controversata alianță înființată în 2011.

Discuțiile se desfășoară într-un format extrem de restrâns. Din partea PNL sunt purtate de Nicolae Ciucă și Lucian Bode. De partea cealaltă, social-democrații sunt reprezentați de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și Sorin Grindeanu.

Noua formulă are și girul președintelui Klaus Iohannis, promotorul aducerii la guvernare a PSD, alături de PNL, în 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu cred că cineva își imaginează că Bode și Ciucă negociază fără să îl informeze pe Iohannis. Cine crede așa ceva este naiv. Iohannis și-a dat ok-ul, altfel transmitea partidului că nu este de acord cu negocierea. De când e președintele PNL, Nicolae Ciucă nu a făcut nimic de capul lui, fără să se consulte cu Klaus Iohannis”, a susținut un vicepreședinte PNL pentru Libertatea.

Ciolacu confirmă oficial negocierile de refacere a USL

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat discuțiile cu partnerii de la PNL pentru o alianță politică și liste comune. El a spus că este în discuție inclusiv negocierea unei candidature comune pentru alegerile prezidențiale. Pentru aceasta este dispus să meargă și la Comisia Europeană, a glumit el.

„Normal că există discuții pentru liste comune, facem politică. PSD și PNL guvernează împreună. Nu aș vrea să vă aduc aminte cum arăta situația când a intrat PSD la guvernare. Eram în plină criză socială și era o incoerență guvernamentală acută”, a spus președintele PSD.

Ciolacu a spus că are o colaborare foarte bună cu Mircea Fechet, ministrul Mediului. Despre acesta spune că este apreciat de toți constructorii pentru impicare. Ciolacu a spus că alianța PSD – PNL funcționează.

„Nu aș vrea să-i supăr pe colegii mei de la PNL, dar acesta este adevărul. Lucrez cu domnul Mircea Fechet (PNL) excelent. Toate autoritățile, toți constructorii și CNAIR și toți îl laudă și spun cât este de implicat. Lucrurile funcționeză, dar trebuie uneori să spunem și lucrurilor pe nume”, a pus Marcel Ciolacu.

USL revine Goerge Simion, principalul adversarGeorge Simion și AUR Sursa foto: Razvan Valcaneantu\ EEC

Noul USL l-a înlocuit pe Băsescu cu George Simion

În trecut USL a fost constituită ca formă de opoziție la politica președintelui, de la acea vreme, Traian Băsescu. Acum, oficial, scopul urmărit este contracararea și blocarea partidelor naționaliste și extremiste la alegerile de anul viitor. Sunt vizați, în special, AUR și George Simion care se situează la un nivel ridicat în sondaje.

„Strategia va fi blocarea mișcărilor naționaliste și extremiste”, au dezvăluit surse care participă la negocieri.

În prezent, sondajele arată că liberalii decontează din greu pentru guvernarea cu PSD. Formațiunea condusă de Nicolae Ciucă și Lucian Bode a ajuns sub 20%, în preferințele alegătorilor, și se îndreaptă spre 15%. PSD, pe de altă parte, reușește să-și conserve prima poziție. Se menține la un scor de peste 30% în opțiunile de vot.

Partidul lui George Simion, AUR, este dat de anumite sondaje la un scor de peste 20%, iar trendul este de creștere. În concordanță cu nemulțumirile celor mai mulți dintre români.

Coaliția de guvernare

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

USL revine, conform speculațiilor din trecut

Speculații cu privire la o alianță politică între PSD și PNL circulă de mai multă vreme în spațiul public. Încă din 2021 s-a vorbit despre o astfel de construcție, însă liberalii au negat de fiecare dată.

Ba mai mult, aceștia s-au arătat nemulțumiți de guvernarea alături de PSD. Și s-a spus că, în această toamnă, s-ar pregăti chiar și o ruptură.

Constituirea unei alianțe politice PSD – PNL, dacă va fi acceptată de liberali, va duce la consolidarea cuplului Ciucă – Bode, la conducerea partidului. De asemenea, va avea drept consecință a creșterii influenței lui Klaus Iohannis în PNL. Din ce în ce mai mulți membri ai partidului, nemulțumiți de relația cu PSD, îl consideră principalul responsabil pentru declinul partidului.

USL revine

Eugen Tomac (PMP), Ludovic Orban (FD) și Ionuț Moșteanu(USR) Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

PNL în alianță cu PSD evită izolarea politică

Pe de altă parte, pentru PNL, o alianță cu PSD, reprezintă evitarea izolării pe scena politică. Nu mai este un secret pentru nimeni că USR, PMP și Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban lucrează, de asemenea, la constituirea unei alianțe. Liderii celor trei formațiuni se întâlnesc la diferite evenimente, inițiază acțiuni comune etc.

Este vorba despre o coaliție a partidelor de dreapta care vor merge în alegeri împreună. O astfel de alianță ar putea aduna voturile alegătorilor de dreapta, nemulțumiți de guvernarea PNL – PSD.

Or, datorită apropierii de PSD, liberalii lui Ciucă nu au șanse să se regăsească într-o astfel de structură. Cel mai probabil vor rămâne izolați pe scena politică până după alegerile din 2024.

Mai multe despre intențiile înființării unei alianțe USR - PMP - Forța dreptei puteți citi AICI.

Un nume nefast preluat din trecutul comunist

Viitoarea alianță, dacă se va concretiza, se va intitula, conform surselor citate, „Blocul Democratic”. Iar scopul pe care și-l propune este să câștige toate rândurile de alegeri din 2024. De la europarlamentare și până la prezidențiale.

Numele – Blocul Democratic – duce cu gândul la o altă alianță politică din istoria României, a cărei guvernare a avut consecințe nefaste. Este vorba despre Blocul Partidelor Democrate care a adus la putere partidul comunist. S-a întâmplat după fraudarea alegerilor din 1946.

Așa cum s-a întâmplat și în trecut, pe vremea USL, vor apărea destui critici care își vor exprima temerile cu privire la instaurarea unui regim autoritarist, în România. Dacă va reuși în ce-și propune, Blocul Democratic va controla aproape toate structurile de politice de conducere.

USL revine

Liderii USL, Crin Antonescu și Victor Ponta. Sursa foto. EVZ

USL revine cu mai puține locuri pentru PNL

USL revine pe sscena politică. Un alt aspect ce merită discutat este legat de împărțirea locurilor pe listele electorale. Este evident că, la negocierile cu PSD, liberalii lui Ciucă și Bode nu vor putea ridica pretenții foarte mari. Partidul, așa cum arătam, a căzut sub 20%, iar prăbușirea este de așteptat să continue, până anul viitor. De unde și nemulțumirile interne, ale unor lideri.

Drept urmare, în viitorul Bloc Democratic, voturile vor veni, cu precădere de la alegătorii social-democrați. Mai puțin de la cei de dreapta. Aceștia din urmă vor absenta ori se vor orienta la alte formațiuni.

În aceste condiții, așa cum s-a întâmplat și în cazul USL, listele vor fi dominate, de la un capăt la altul, de candidați PSD. Va fi și o asigurare pentru o situația precum cea din 2014, când USL s-a rupt.

Liberalii vor trebui să se mulțumească cu mai puține locuri de candidați. Acest va conta mai puțin în cazul în care miza PNL-ului condus de Ciucă și Bode este menținerea la guvernare și după 2024.