Urmele de pernă pe față arată că trebuie să schimbi rutina de îngrijire a pielii
- Antonia Hendrik
- 13 mai 2025, 11:13

Urmele de pernă de pe față pe care le observăm dimineața ne indică faptul că ar fi bine să facem unele ajustări. Aceste cute matinale pot fi un semnal că este momentul să îmbunătățim rutina de îngrijire a pielii.
Urmele de pernă pe față nu trebuie neglijate
Dacă te-ai trezit vreodată cu mai multe riduri decât aveai când te-ai culcat, probabil că ai auzit de termenul „urmele de pernă”. Acestea, cunoscute și sub denumirile de „riduri de somn” sau „cute de somn”, pot fi o imagine destul de alarmantă, mai ales înainte de a savura prima ceașcă de cafea dimineața.
Apar brusc și, deși dispar după o vreme, reacția pielii la ele poate indica pierderea elasticității sau chiar îmbătrânirea prematură. Poziția în care dormi, materialul feței de pernă și vârsta sunt doar câțiva dintre factorii care influențează aceste schimbări. Specialiștii avertizează că, pe termen lung, aceste urme ar putea deveni permanente dacă nu acorzi atenție cauzelor.
De ce sunt dintr-o dată atât de ridată
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde elasticitatea, iar urmele devin mai vizibile. Acestea pot indica o scădere a capacității de regenerare a pielii, iar apariția lor frecventă poate duce, în timp, la formarea ridurilor permanente. Unul dintre principalii factori care contribuie la acest proces este presiunea repetată exercitată asupra feței, în special atunci când dormim pe o parte sau cu fața în jos.
„Urmele de pernă sunt riduri temporare care apar din cauza poziției feței în timpul somnului, ceea ce duce la presiune inegală și la plierea pielii”, a spus dermatologul dr. Kristina Collins.

Urmele de pernă pe față nu trebuie neglijate
Un alt semnal de alarmă este tras de dr. Teresa Song despre riscul îmbătrânirii premature: „Presiunea prelungită și repetitivă asupra acelorași zone ale feței poate contribui la îmbătrânirea prematură în acea regiune”.
Urmele de pernă pe față din cauza poziției dormitului
Experții afirmă că anumite poziții de dormit pot crește riscul apariției acestor cute. Collins a explicat: „Persoanele care dorm pe o parte sau pe burtă se trezesc adesea cu aceste riduri. Atunci când consult pacienți care au suferit intervenții cosmetice, pot identifica aproape întotdeauna pe ce parte a feței preferă să doarmă, deoarece semnele îmbătrânirii sunt mai pronunțate pe acea parte”.
Pe lângă poziția în care dormiți, există și alți factori care pot influența această problemă. Dermatologul Dr. Sonia Badreshia a explicat: „Îmbătrânirea naturală are un impact semnificativ. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră pierde colagen și elasticitate, ceea ce o face mai vulnerabilă la apariția acestor cute”.
Poți dormi pe spate? Ar putea fi o soluție benefică
O opțiune pe care o poți explora, deși poate fi dificilă, este să dormi pe spate. „Aceasta este cea mai recomandată poziție în ceea ce privește prevenirea îmbătrânirii, deoarece, prin această poziție, eviți contactul direct între piele și pernă”, explică Dr. Joshua Zeichner, dermatolog și profesor asociat, precum și director de cercetare cosmetică și clinică în dermatologie la Spitalul Mount Sinai.
Dacă nici așa nu funcționează, persoanele care dorm pe o parte sau cu fața în jos ar trebui să ia în considerare fețele de pernă din materiale ultra-fine. „Fețele de pernă din mătase sunt fabricate din fibre naturale, au o frecare minimă și oferă respirabilitate, așa că sunt un material ideal pentru a combate ridurile care apar în somn”, a spus Dr. Joshua Zeichner, potrivit huffpost.com.