Următoarea criză a Europei: Comisia geopolitică

Următoarea criză a Europei: Comisia geopolitică

POLITICO. În ultimii câțiva ani marile linii de fractură politică ale UE au provenit din provocări interne: Brexit, temerile legate de ieșirea Italiei din zona euro, problemele cu statul de drept din Europa Centrală și de Est.

În privința tehnologiei, există tot mai multe temeri în SUA că șefa UE a competiției, Margrethe Vestager, devine prea agresivă în campania ei de reglementare. La Forumul Economic Mondial de la Davos au existat fricțiuni reale între Regatul Unit, Franța și SUA pe tema „impozitelor tehnologice”. Von der Leyen vrea ca UE să acționeze de una singură dacă până la finalul anului nu va apărea o soluție globală.

La câteva zile după Davos, secretarul american al comerțului Wilbur Ross declara că SUA ar putea trece la represalii contra taxelor pe carbon, pe care administrația Trump le consideră a fi în esență o măsură protecționistă.

Prin urmare, măsurile UE în sfera comerțului, tehnologiei și climei riscă să provoace adoptarea de taxe vamale punitive asupra unora dintre sectoarele europene cele mai dependente de export, cum ar fi automobilele și bunurile de larg consum, într-un moment în care factorii înalți de decizie rămân îngrijorați - și deocamdată nu au nici răspunsuri - cu privire la cum poate fi pornită creșterea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste tensiuni vor fi exacerbate de ceea ce plănuiește să facă UE în privința apărării. Firește, UE nu e pe punctul de a-și pune pe picioare propria armată continentală. Totuși, ea va lua măsuri pentru a-și folosi marea piață internă pentru a doborî barierele transfrontaliere din calea comerțului militar și a dezvoltării tehnologice.