Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu aniversează 65 de ani de carieră concertistică.
Publicul Ateneului Român - prezent acum o săptămână la seria de trei recitaluri cuprinzând “Integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven”- şuşotea în pauză, contrariat, neîncrezător în datele oferite de programul de sală: părea greu de imaginat că acest pianist extraordinar, ale cărui degete aleargă pe claviatură dezinvoltură şi rafinament, cu o precizie inegalabilă, cu forţă dramatică şi graţie poetică s-a născut cu 80 de ani în urmă!
„M-am simţit mesagerul ţării mele”
Născut la Galaţi pe 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu a început să cânte la pian de la 5 ani. Între 1937 şi 1939 a studiat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, apoi la Academia Regală din Bucureşti, ca discipol al lui Mihail Jora. În anii celui de-al doilea război mondial, a debutat pe podiumul solistic al Ateneului Român: în 1943 apărea pe afiş ca protagonist al Concertului nr. 1 de Beethoven, sub bagheta legendară a lui George Georgescu.
În anii ce au urmat, pianistul apreciat în ţară şi străinătate şi-a consolidat o carte de vizită impresionantă; mărturisea într-un interviu din 2001 că a colindat întreaga lume în turneele sale : “În America de Nord am avut vreo 12 turnee, am străbătut-o din nord până în sud, din est până în vest, Europa toată, Israel, Japonia. Da, am mers destul şi m-am simţit mesagerul ţării mele, pe care am încercat să o reprezint bine”. Şi a făcut-o de fiecare dată, în contexte de mare prestigiu.
Când a fost invitat să deschidă stagiunea la Montreal, figurau în program şi Sviatoslav Richter şi Arturo Benedetti Michelangeli, Mstislav Rostropovici şi David Oistrah, cântaseră de curând şi Emil Ghilels şi Artur Rubinstein. Urmaş al lui Enescu şi Lipatti, Gheorghiu s-a întâlnit pe scenă cu mari baghete dirijorale, cu artişti şi colective orchestrale de renume, fiind răsplătit mereu cu elogii de public şi critici.
APRECIAT
Concert aniversar la Ateneu
Din multitudinea de înregistrări ale concertelor sale din ţară şi din străinătate (Germania, Marea Britanie, Cehia, Franţa, Suedia, SUA., Israel, Canada, Japonia etc.), câteva pot fi ascultate într-o emisiune aniversară difuzată de Radio România Muzical, astăzi, de la 16.00 la 19.00. Pe 27 şi 28 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu” va interpreta câteva dintre creaţiile sale, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal: “Amintiri din copilărie”, “Concertul pentru pian şi orchestră şi “Simfonia a II-a".
CITITI SI: