Evenimentul Zilei > EVZ Special > UPDATE. De 24 de ore, un vapor încărcat cu fier stă eşuat în mijlocul portului Constanţa (FOTO)
UPDATE. De 24 de ore, un vapor încărcat cu fier stă eşuat în mijlocul portului Constanţa (FOTO)

UPDATE. De 24 de ore, un vapor încărcat cu fier stă eşuat în mijlocul portului Constanţa (FOTO)

Ieri, trei remorchere au încercat să dezeşueze nava, fără succes. Pe timpul nopţii o parte din încărcătură a fost transferată pe o barjă. Tot degeaba

Duminică, la ora 10.50, cargoul de mărfuri generale Caledonia, cu pavilion maltez și port de înregistrare Valetta, cu un deplasament de 35.000 TDW a rămas împotmolit exact în mijlocul portului Constanța. Eșuarea s-a întâmplat la travers de Farul Carol și de istorica clădire „Cuibul Reginei”. Nava, construită în 2002, a plecat din dana sa, încărcată la maximum cu ţevi de fier şi ţaglă și, un sfert de oră mai târziu, s-a pus pe uscat, pe o limbă de nisip de care știe toată lumea în portul Constanța. Toată după amiaza zilei de ieri, trei remorchere au tras de ea pentru a debloca șenalul navigabil pentru navele mari. Numele lor sunt: LRSEuropa, BSV Monrovia și Zimbrul. Cargoul Caledonia e lung de 188 de metri și lat de 27 de metri. Pescajul vaporului, potrivit surselor noastre sărea, în acel moment, de 9,8 metri, în prova navei. „Treaba cu adâncimile raportate mai mari, dar care de fapt sunt mai mici, le stie toată lumea mai puțin autoritățile portuare. Care autorități, dacă le știu, trebuie să le și rezolve… Așa că aleg să nu le știe oficial”, ne-a declarat un Căpitan de Cursă Lungă cu mare experiență.

Peste noapte, incapabile să tracteze nava în fara şenalului, autorităţile portuare au decis că e mai bine să o descarce, parţial, într-o barjă. Demersul nu a avut efect până acum.