Evenimentul Zilei > Actualitate > Unul dintre vaccinurile folosite în pandemie ar face mai mult rău decât bine. Suspect pentru că a favorizat dezvoltarea unei mutații
Unul dintre vaccinurile folosite în pandemie ar face mai mult rău decât bine. Suspect pentru că a favorizat dezvoltarea unei mutații

Unul dintre vaccinurile folosite în pandemie ar face mai mult rău decât bine. Suspect pentru că a favorizat dezvoltarea unei mutații

Conform datelor oferite de cercetătorii din Chile, vaccinul din China ar sta la baza dezvoltării tulpinii Lambda, care s-a întins în America de Sud.

Vaccinul CoronaVac, care este produs de compania chineză Sinovac, s-ar putea să fi provocat o adaptare a coronavirusului ce a dus la apariția variantei Lambda. Această concluzie s-a desprins în urma unui studiu preliminar ce a fost realizat de mai mulți cercetători din Chile.

Vaccinul din China ar putea să favorizeze varianta Lambda

Oamenii de știință au observat că Chile este una dintre țările unde programul de vaccinare a fost unul de succes, pentru că o mare parte a populației s-a vaccinat. Dar, chiar și așa, cu toate transmiterea virusului SARS-CoV-2 este ridicată. Populația a fost vaccinată în mare măsură cu CoronaVac și mai puțin cu vaccinul bazat pe tehnologia ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau cu vaccinul AstraZeneca, ce se bazează pe tehnologia vectorului viral nereplicativ.

În general, programele de imunizare din țările sud-americane folosesc cu precădere vaccinuri din China și din Rusia. În Peru a apărut pentru prima dată tulpina Lambda, anul trecut. Apoi s-a întins în America de Sud și a ajuns și în Europa.

Reprezentanții OMS nu consideră că Lambda este o tulpină care să stârnească deocamdată alertă. Rămâne însă o „variantă de interes”. Adică a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări. Pe de altă parte, nu se știe cât de contagioasă este.

Studiul cercetătorilor chilieni, care este în procedură de avizare științifică, sugerează însă că varianta Lambda ar fi mai contagioasă decât varianta Gamma (varianta braziliană) sau varianta Alfa (britanică).

Concluziile trase de cercetătorii din Chile

Și Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a anunțat că au fost depistate câteva cazuri de infecție cu Lambda și a recunoscut că această variantă are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”.

„Rezultatele noastre arată că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda dau un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac. Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, au spus cercetătorii din Chile.