Evenimentul Zilei > Sport > Unul dintre legendarii actori ai României pătimea pentru un club de tradiție. „Nu cunosc altă favorită decât echipa mea”
Unul dintre legendarii actori ai României pătimea pentru un club de tradiție. „Nu cunosc altă favorită decât echipa mea”

Unul dintre legendarii actori ai României pătimea pentru un club de tradiție. „Nu cunosc altă favorită decât echipa mea”

Marlee Grigore Vasiliu-Birlic a fost suporterul echipei Progresul București, pe al cărei stadion mergea de câte ori avea ocazia

Grigore Vasiliu-Birlic (1905 – 1970), unul dintre mari actori ai teatrului românesc, era suporterul formației Progresul București. O poză istorică l-a surprins pe maestru, într-o vizită făcută în Parcul cu Platani, în 1966, alături de Florin Piersic, Chiril Economu și Tatiana Iekel.

Într-o postare dedicată lui Grigore Vasiliu-Birlic, pe pagina de Facebook Progresul București. Origini, se vorbește despre pasiunea actorului pentru gruparea din Parcul cu Platani.

„În timpul unui interviu, actorul Grigore Vasiliu-Birlic este întrebat ce pronostic dă pentru meciul pe care Progresul urma să îl aibă. Răspunsul: „Dar se mai discută dragă? Bate Progresul! Pentru mine calculele hârtiei sunt valabile până la Progresul. În cazul ăsta nu cunosc altă favorită decât echipa mea de suflet…”Așa o numea și nu fără temei regretatul nostru actor. Pe lângă atașamentul arătat, Grigore Vasiliu-Birlic a fost și un veritabil „racoleur” de suporteri, mulți din actorii teatrului Național devenind simpatizanți ai bancarilor.

Radu Beligan îl consideră un „geniu al comediei, al umorului românesc”, așezându-l alături de Constantin Tănase. Criticii au spus că umorul și fizionomia sa l-ar fi putut propulsa într-o carieră internațională de excepție, dacă nu ar fi fost prizonierul unei cinematografii marginale. Birlic (cuvânt de origine turcă însemnând asul de la cărțile de joc) a devenit o marcă pe care actorul a adăugat-o numelui său, transformând-o în renume.

Poza este realizată într-o vizită a actorilor TNB în anul 1966 în Parcul cu Platani. Petre Mîndru, Viorel Popescu și Vasile Peteanu în compania selectă a actorilor Chiril Economu, Florin Piersic, Tatiana Iekel și inegalabilul Grigore Vasiliu-Birlic.”