Unul dintre cele mai cunoscute preparate americane are origini românești. Cum a cucerit sandvișul cu pastramă America
- Ionel Sclavone
- 13 iunie 2021, 10:42
Unul dintre cele mai consumate sandvișuri din America, cu pastramă, își are originile pe teritoriul României. De aici, a fost dus la New York și, mai apoi răspândit în toată America de emigranții de origine evreiască.
Sandvișul cu pastramă este unul dintre cele mai apreciate și mai consumate preparate de pe teritoriul american. Pe cât de gustos, pe atât este de simplu de preparat, iar acest lucru a contribuit, cu siguranță, la răspândirea sa.
La pregătirea acestui tip de sandviș nu este nevoie decât de câteva felii de pastramă de vită, două felii de pâine de secară, muștar și castraveciori murați. Pastrama și castraveciorii sunt puse între cele două felii de pâine cu secară, unse cu muștar.
Originile uneia dintre cele mai îndrăgite mâncăruri din Statele Unite se pare că sunt româneşti. Acest preparat ar fi apărut pe teritoriul românesc, fiind consumat, cu precădere, în comunitățile evreiești. De România a fost exportat de emigranții de origine evreiască care au trecut Oceanul, în secolul XIX, în căutarea unei vieți mai bune.
Pastrami (aşa cum numesc americanii pastrama) este un tip de mezel care se obține din conservarea bucăților de carne de vită, iar uneori din curcan. Bucăţile de carne sunt lăsate în saramură, condimentate, uscate, iar mai apoi uşor afumate, după rețete speciale. Astfel, se obține un preparat fraged şi suculentă, foarte aromat. Așa cum se întâmplă în domeniul gastronomiei, fiecare specialist în pregătirea pastramei are rețeta proprie, bazată pe ingrediente sau condimente doar de el știute.
O metodă de conservare a cărnii
În fapt, vorbim despre o metodă de conservare a cărnii de vită, datând din vremuri trecute, când nu existau răcitoare sau frigidere. Practica conservării cărnii este veche de milenii şi este răspândită peste tot în lume. Carnea astfel preparată rezista foarte bine, indiferent de temperature și putea fi consumată mult timp.
Pentru că rezista foarte bine, pastrama era foarte apreciată în special de cei care plecau în călătorii lungi. Carnea, sărată, condimentată și uscată era apreciată mai ales de cei care navigau pe mare și care petreceau luni în șir fără să poată coborâ pe uscat.
Mari specialiști în prepararea pastramei de oaie și de vită au fost locuitorii din zona Anatoliei şi a Bizanţului. De aici, preparatul a ajuns în Balcani şi pe teritoriul României.
În Statele Unite, pastrami a ajuns în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu valurile de imigranţi evrei din România şi Basarabia.