Dovezile care arată că Beijingul reprezintă o amenințare pentru Statele Unite
- Alice Barbu
- 29 mai 2021, 21:30
În 1995 și 1996, politicienii taiwanezi au declarat insula lor oficial independentă de China. Răspunsul Beijingului a fost unul rapid, începând un atac asupra Taiwanului. În acel moment, Statele Unite au intervenit, trimițând două grupuri de avioane și un transportor de aeronave.
Armata chineză a fost neputincioasă în fața acestei demonstrații de forță. Beijingul nu putea să urmărească navele americane și nu avea forțe capabile ca să le poată amenința.
Progresul chinez
Între timp, lucrurile s-au schimbat. Potrivit grupului RAND, dacă această situație ar avea loc astăzi, submarinele chinezești ar putea reprezenta o adevărată amenințare pentru Statele Unite. "China și-a îmbunătățit rapid capacitatea de a localiza și de a ataca în mod fiabil transportoarele americane la distanță de până la 2.000 de kilometri de coasta sa."
Pentru a putea localiza aceste transportoare, China are nevoie de două lucruri. Unul îl reprezintă submarinele moderne și fiabile, iar cel de-al doilea este găsirea unui mod prin care să fie identificate platourile.
În ceea ce privește flota sa, China a făcut progrese mari în ultimele două decenii. „În 1996, China deținea doar două submarine care erau moderne”, a explicat RAND. „Restul flotei sale a constat în echipamente vechi, bazate pe tehnologia anilor 1950.”
Conform RAND, „Submarinele recente ale Chinei sunt înarmate atât cu rachete de croazieră sofisticate, cât și cu torpile, mărind considerabil gama cu care pot ataca. Deși majoritatea bărcilor chinezești sunt motorizate și niciuna nu este conform standardelor SUA, acestea ar putea totuși amenința navele Statelor Unite”.
Ar trebui ca Statele Unite să fie amenințate ?
Cât de mult ar putea ataca submarinele chinezești transportorul american depinde de capacitatea sateliților, a dronelor, a avioanelor spion, a radarelor terestre și a sistemelor de „inteligență, supraveghere și recunoaștere”.
În 1996, submarinele chinezești nu au avut vreo șansă să atace transportorul american. Însă, până în 2010, lucrurile nu au mai stat la fel. RAND a considerat că nici în prezent nu există posibilitatea ca atacul asupra transportorului american să fie reușit. Însă, există totuși șansa de a fi atacat, chiar dacă rezultatul nu este cel dorit.
Nici Marina Statelor Unite nu stă pe loc. Pe măsură ce forțele Chinei s-au îmbunătățit, Statele Unite au încercat să găsească o modalitate prin care să contracareze această amenințare prin dezvoltarea unor modalități de degradare a capacităților chineze de informații, supraveghere și recunoaștere, dar și de îmbunătățire a propriilor capacități antirachetă, submarină și defensivă, conform nationalinterest.org.