China și Statele Unite duc un nou război. Imaginile obținute nu au dus la clarificarea situației

China și Statele Unite duc un nou război. Imaginile obținute nu au dus la clarificarea situației

Odată cu aterizarea roverului Zhurong pe Marte, China a devenit cea de-a doua țară din istorie care a aterizat pe Planeta Roșie.

Această realizare a fost urmată de o serie de controverse venite din partea observatorilor care au remarcat că animația de aterizare lansată de agenția spațială chineză, seamănă foarte mult cu un videoclip vechi al NASA.

Furt sau reconstituire ?

Aparent, animația a fost făcută de Corporația de știință și tehnologie aerospațială a Chinei, fiind prezentată în presa de stat din țară. Videoclipul de 2 minute a descris separarea orbitei lui Marte de lander, împreună cu aterizarea roverului pe Marte.

Criticii consideră că acest videoclip făcut de chinezi este o copie al celui produs de laboratorul de propulsie cu jet al NASA, în 2011, ca o pregătire a a aterizării roverului pe Marte în august 2012.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evident, videoclipul Chinei are o calitate mult mai bună a imaginii, însă oamenii nu se pot abține din a se lega de faptul că cele două videoclipuri au aceleași efecte, încadrări, compoziție și lumini. 

Cei de pe platformele de socializare s-au grăbit să condamne plagierea videoclipului, considerată  “ un simplu copy-paste al videoclipului NASA din 2011. Ca să poți publica un astfel de videoclip, înseamnă să umilești programul spațial al Chinei”. Un alt internaut a spus: “Nu poți copia o idee pur și simplu.”, conform elitereaders.com.

Platforma oficială de Youtube a Newsweek a încărcat un videoclip în care prezintă ambele clipuri, unul lângă altul, pentru a se vedea diferențele dintre acestea. Chiar și așa, câțiva comentatori nu s-au putut abține din a contesta clipul chinez. „ În China, unde este totul copiat, atunci când apare o știre care devoalează acest lucru, se sare repede să se spună ca este fake news.”

Între timp, presa a cerut celor de la NASA să vină cu un răspuns, în legătură cu acest subiect controversat, însă purtătorul de cuvânt a spus doar că: “ Imaginile NASA sunt publice pentru toată lumea care vrea să le folosească”, fără a oferi o altă informație.