Unul dintre cele mai consumate produse din România devine o raritate. Seceta îl transformă în mâncare de lux
- Simona Suciu
- 21 iulie 2022, 08:35
Din cauza secetei producția de furaje verzi a scăzut, iar fermierii spun că animalele riscă să rămână fără hrană. Producția de lapte a scăzut și automat și brânza va fi mai puțină. Asta îndeamnă un singur lucru: scumpiri în lanț.
Valurile de caniculă, dar și lipsa precipitațiilor au dus o secetă severă în România. Aceasta afectează și furajele, iar anul acesta producția de lapte și brânzeturi românești va fi mult mai mică. Animalele sunt pe cale să rămână fără hrană, iar brânza tinde să devină un produs de lux.
Hrană esențială
Hrana verde, bogată în proteine este esenţială pentru vacile de lapte. Dacă este înlocuită cu alte furaje producția scade. Iacob Boca, un fermier din Șăulia, județul Mureș își hrănește cele 300 de vaci cu lucernă și porumb cultivate chiar de el, dar hrana de anul acesta este pe terminate.
„Lucerna este primul furaj care trebuie recoltat în primăvară. Anul asta am obținut o producţie de o tonă și jumătate pe hectar. Lucerna este aproape uscată. Anul trecut am avut 88 tone, iar anul acesta doar 20 de tone.
Fără porumb silos la vaca de lapte este ca şi cum ai merge la balet într-un picior. Acesta asigură proteinele ce sunt necesare pentru producția de lapte", a declarat fermierul al Antena 3.
Scumpiri în lanț
Pornind de la furaje, problemele se țin lanț. Până să ajungă pe piaţă, laptele trece pe la procesatori. Aceștia spun că atât cantitatea, cât şi calitatea au scăzut.
„În ultimele săptămâni a scăzut cantitatea de lapte din cauza secetei. Este o problemă mare nu doar cu cantitatea, ci și cu calitatea, proteina care era la 3,4 a ajuns la 3,2", spune Nicolae Bumb administrator fabrică de prelucrare a laptelui, potrivit sursei citate.
Scăderea producției de lapte duce automat și la scăderea cantității de brânză ce va ajunge pe piață. Acest lucru se traduce automat în scumpiri. Laptele va ajunge ușor, dar sigur la 8 lei pe litru. Brânza costă deja mai mult decât carnea. Un kilogram de caș sau urdă se vinde în piețe cu 25-27 de lei kilogramul, telemeaua ajunge și la 35 de lei pe kilogram, iar brânza de burduf și cașcavalul au depășit 40 de lei pe kilogram.