VIDEO. Cum arată olandezul, tatăl a cel puțin 550 de copii, căruia i s-a interzis să mai doneze spermă
- Dinu Marian
- 1 mai 2023, 09:23
Unui tată, care are cel puțin 550 de copii, i s-a interzis să mai doneze spermă după ce i-a "mințit în mod deliberat" pe viitorii părinți. Prevederile legale naționale din Țările de Jos spun că donatorii de spermă au voie să aibă maximum 25 de copii cu 12 mame. Ordinul de restricție a fost solicitat de mama unui copil și de o fundație care reprezintă mulți alți părinți.
Bărbatul, identificat inițial doar ca Jonathan M, a depășit în toate sensurile liniile clare ale legislației naționale olandeze, care prevăd că donatorii au voie să aibă maximum 25 de copii cu 12 mame. Acum acesta a fost dezvăluit de presa britanică. Numele său este Jonathan Jacob Meijer.
Prolificul donator, dezvăluit de Sky News, în conformitate cu normele olandeze de confidențialitate, a furnizat spermă mai multor clinici de fertilizare olandeze, unei unități din Danemarca și unor persoane pe care le-a cunoscut prin intermediul anunțurilor publicitare și al forumurilor online. Asta a decis Tribunalul districtual din Haga într-o hotărâre scrisă de restricție. Avocatul său a declarat că clientul său a vrut să ajute persoanele care altfel nu ar fi putut concepe copii. Decizia a fost pronunțată vineri de tribunalul olandez.
Dar judecătorul care a judecat procesul civil a declarat că donatorul "a mințit în mod deliberat în legătură cu acest lucru “pentru a-i convinge pe părinți să îl ia ca donator", potrivit unei decizii a instanței.
Donatorul cu 550 de copii a creat o familie uriașă
Instanța a mai adăugat că părinții copiilor "se confruntă acum cu faptul că copiii din familia lor fac parte dintr-o rețea de rudenie uriașă. Cu sute de frați vitregi, pe care nu i-au ales ei". Acest lucru "are sau ar putea avea consecințe psihosociale negative pentru copii", a declarat aceasta. Aceasta a conchis: "Prin urmare, este în interesul lor ca această rețea de rudenie să nu fie extinsă în continuare".
Cazul se referă la "drepturi fundamentale aflate în conflict", se arată în declarația instanței. "Pe de o parte, dreptul la respectarea vieții private a părinților și a copiilor donatori... și, pe de altă parte, același drept al donatorului", a adăugat aceasta.
Instanța a hotărât că "interesele copiilor și ale părinților lor prevalează asupra interesului donatorului de a continua să doneze spermă unor noi potențiali părinți".
Ordinul de restricție, solicitat de o mamă
Ordinul de restricție a fost solicitat de mama unui copil conceput cu sperma donatorului și de o fundație care reprezintă alți părinți. Mama, identificată de fundație doar ca Eva, a declarat: "Sper ca această hotărâre să ducă la interzicerea donării în masă care tinde să se răspândească ca o pată de petrol și în alte țări. Trebuie să stăm ferm în jurul copiilor noștri și să îi protejăm împotriva acestei nedreptăți".
Donatorul riscă o amendă de 100.000 de euro (88.115 lire sterline) pentru fiecare caz în parte dacă încalcă interdicția. Avocatul fundației, Mark de Hek a calificat hotărârea drept "un semnal clar și, în ceea ce mă privește, un ultim avertisment pentru alți donatori în masă".
Societatea Olandeză de Obstetrică și Ginecologie a fost cea care a tras primul semnal de alarmă cu privire la Meijer, care provine din Haga, în 2017. Până la acel moment, Meijer fusese tatăl a cel puțin 102 copii în Olanda, după ce donase spermă în 10 clinici. Ulterior, el a fost pus pe lista neagră în țara sa de origine, dar a început pur și simplu să doneze spermă în străinătate.
Aici îl puteți vedea:
https://www.youtube.com/@JonathanJacobMeijer/featured