Unu din patru greci se află în pericol de sărăcie - Date mai proaste doar în România și Bulgaria

Unu din patru greci se află în pericol de sărăcie - Date mai proaste doar în România și BulgariaSursa foto: Dreamstime.com

26,3% dintre cetățenii Greciei sunt expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu media UE de 22%, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2022, publicate astăzi.

Înaintea Greciei, dar foarte aproape, se situează Spania cu o rată de 26%, în timp ce situația este mai gravă în România unde 34,4% din populație este expusă riscului de sărăcie și în Bulgaria 32,2%. Cele mai mici procente au fost înregistrate în Cehia (12%), Slovenia (13%) și Polonia (16%), potrivit efsyn.gr.

În total, în 2022, 95,3 milioane de oameni din UE (22% din populație) erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială, adică trăiau în gospodării care se confruntau cu cel puțin unu dintre cele trei riscuri: sărăcia, lipsuri materiale și sociale grave, viețuirea într-o gospodărie cu o rată de angajare foarte scăzută în rândul membrilor săi. Numărul a rămas relativ stabil față de 2021 (95,4 milioane, 22% din populație).

Potrivit datelor Eurostat, femeile, tinerii adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, persoanele cu un nivel scăzut de educație și șomerii erau, în medie, mai susceptibili de a fi expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială în 2022 decât alte grupuri ale populației UE. În special, riscul de sărăcie sau excluziune socială în UE a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați (22,7% față de 20,4%).

Din punct de vedere al vârstei, cel mai mare risc de sărăcie sau de excluziune socială din UE a fost înregistrat în rândul adulților tineri cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani (26,5%), în timp ce cel mai scăzut risc a fost înregistrat în rândul adulților cu vârste între 25 și 49 de ani (19,9%). Riscul de sărăcie sau de excluziune socială a fost de 20,2% pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și de 21% pentru categoria de vârstă de 50-64 de ani. Un risc relativ ridicat (24,7%) a existat și pentru cea mai tânără categorie, persoanele cu vârsta sub 18 ani.

Nivelul scăzut de educație

În afară de vârstă, un impact semnificativ asupra riscului de sărăcie sau excluziune socială îl are și nivelul educațional. La nivelul UE, mai mult de o treime (34,5%) dintre toate persoanele în vârstă de peste 18 ani cu un nivel scăzut de educație erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu 10,5% dintre persoanele din aceeași grupă de vârstă cu studii terțiare (superioare). Procentul corespunzător pentru persoanele cu un nivel mediu de educație a fost de 19,8%.

În UE, aproape două treimi (65,2%) dintre șomerii cu vârsta de peste 18 ani erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială în 2022. Proporția pensionarilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială a fost de 19,1%, iar ponderea celor angajați a fost 11,1%.

În UE în ansamblu, riscul de sărăcie sau de excluziune socială pentru gospodăriile care aveau copii aflați în întreținere a fost ușor mai mare decât pentru gospodăriile fără copii. Peste o cincime (22,4 %) dintre persoanele care trăiesc în gospodăriile cu copii aflați în întreținere în UE erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, însemnând un procent puțin mai mare decât cel al gospodăriilor fără copii în întreținere (20,8 %). (Rador)