Uniunea Judecătorilor nu este de acord ca SRI să devină ORGAN de CERCETARE PENALĂ şi solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională
- Matei Năstase
- 16 martie 2016, 09:21
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă faptul că executivul a acordat SRI statutul de “organ special de cercetare penală” şi solicită Avocatului Poporului sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) care priveşte interceptările.
“Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă în termeni categorici faptul că Guvernul a acordat Serviciului Român de Informaţii, printr-o ordonanţă de urgenţă, statutul de 'organ special de cercetare penală', atribuind astfel unui serviciu de informaţii secret un rol activ în procesul penal, fapt de natură a afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil”, transmite Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.
Uniunea mai susţine că modul în care executivul Cioloş a înţeles să rezolve situaţia rezultată în urma deciziei CCR contravine în mod flagrant articolului 115, alineatul 6, din Constituţia României. Acesta prevede în mod neechivoc că OUG nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzte prevăzute de legea fundamentală.
"În mod eronat, atât ministrul Justiţiei, cât şi prim-ministrul au afirmat în spaţiul public că, prin această ordonanţă, SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la Decizia 51/2016 a Curţii Constituţionale. Această afirmaţie este contrazisă de înseşi prevederile legale în vigoare, modificate prin textul ordonanţei. Art. 13 din Legea 14/1992 de funcţionare a SRI prevede în mod ferm că organele Serviciului Roman de Informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsură reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest", mai susţine UNJR.
UNJR mai arată această prevedere a fost inclusă în în mod expres în mod expres legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii pentru a se evita abuzurile permise de amestecul dintre munca informativă şi cercetarea penală. Astel, Direc’ia VI – anchete penale – a fostei Securităţi comiterea, sub acoperirea legii, a celor mai atroce abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului.
Totodată, prin OUG, Serviciul Român de Informaţii o să aibă atribuţii de cercetare penală, ceea ce înseamnă o îndepărtare de valorile europene şi o întoarcere spre perioada comunistă.
Vulnerabilităţile generate de amestecul atribuţiilor SRI cu cele ale cerceătiri penale încă de acum 10 ani, într-un raport întocmit de experţii Comisiei Europene. Ei au mai arătat că nu există niciun control asupra modului în care serviciile secrete coloctează informaţii despre investigaţii şi cum foloseşte aceste cercetări, folosindu-se de structura sa strategică.
“Această veche vulnerabilitate este acum mult agravată. Dubla subordonare a ofiţerilor de informaţii, creată prin această ordonanţă, faţă de procuror pe de-o parte şi faţă de superiorii din SRI pe de altă parte, va crea probleme legate atât de securitate, cât şi de dreptul la un proces echitabil. În loc să rezolve problemele, soluţia adoptată de Guvern le adânceşte. România are deja o structură specializată în domeniul terorismului şi anume DIICOT, astfel încât ştirbirea atribuţiilor sale, pentru a fi trecute unui serviciu secret, este de neînţeles într-un stat care a ales să confere procurorilor statut de magistraţi tocmai pentru a permite anchete independente şi de neacceptat în situaţia în care soluţia este adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă”, mai arată Uniunea Judecătorilor
De altfel, UNJR mai atrage atenţia că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, despre care se vorbeşte în OUG, nu are o lege de fundamentare transparentă, care să îi stabilească cert natura juridică, funcţiile, modul de control şi structura.
Orodonanţa de urgenţă dată de executiv şi “lucrători specializaţi din cadrul poliţiei”, ceea ce extinde din nou sfera persoanelor care au dreptul de a face cercetare penală.
Uniunea Judecătorilor mai atrage atenţia că orice probe strânse în baza acestei ordonanţe date de guvern ar putea fi periclitate orice proble strânse. Astfel, ar trebui verficată consituţionalitatea ei în integralitate cât mai curând posibil.
Arătând cele spuse mai sus, UNJR solicită Avocatului poporului sesizarea de urgenţă a CCR pentru a se evita şi riscul bulversării unor acte de procedură importante în procese penale în curs.
“Atribuirea dreptului de a face acte de cercetare penală unui serviciu secret ne duce înapoi în era comunistă şi compromite independenţa anchetelor şi implicit independenţa justiţiei”, atrage atenţia UNJR.