Uniunea Europeană, noi sancțiuni pentru Rusia! A blocat accesul băncilor și a închis spațiul aerian

Uniunea Europeană, noi sancțiuni pentru Rusia! A blocat accesul băncilor și a închis spațiul aerian Parlamentul European. Sursa foto: EPA/JULIEN WARNAND

Uniunea Europeană, care a fost alături de administrația de la Kiev după ce Rusia a atacat Ucraina, a anunțat o serie de sancțiuni istorice la adresa Rusiei. Acționând în tandem cu SUA și cu țările membre G7, UE a blocat accesul băncilor rusești la sistemul de mesagerie interbancară SWIFT, a închis spațiul aerian tuturor avioanelor rusești și a interzis piloților ruși să zboare pe cerul Uniunii.

Chiar și avioanele private rusești au intrat sub incidența restricțiilor. În același timp, a fost suspendată certificarea proiectului Nord Stream 2, de o importanță vitală pentru Berlin, prin care urma să fie transportat gaz rusesc către Germania.

Uniunea Europeană, care a decis să doteze forțele armate ucrainene pentru a putea continua să reziste în fața Moscovei, a înregistrat o premieră în acest sens în istoria ei.

Pentru a putea lupta împotriva Rusiei, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii Europene nu doar ajutor material și militar, ci și sprijin politic și diplomatic. Bruxelles-ul, care acordă Ucrainei sprijin atât cât îi permit țările membre, nu este încântată de integrarea rapidă a Ucrainei în UE, invocând războiul purtat de administrația de la Kiev. Dintre țările UE vecine Ucraine, Polonia și România susțîn integrarea imediată a Ucrainei în UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, amintește că locul Ucrainei este în Europa, Germania - una dintre țările cu greutate ale UE - și Olanda - stat fondator - spun că această situație trebuie gândită și că este prea devreme să decidă. Ambele state susțin că demararea procesului de aderare nu este realistă în acest moment. Poate dura o perioadă bună de timp.

Ucraina va intra în UE?

Surse din cadrul Comisiei Europene, vorbind pentru Milliyet, au caracterizat situația în felul următor: "Înainte de război, PIB-ul Ucrainei pe cap de locuitor era de aproximativ 3.500 de dolari. Acum este mai scăzut. Desigur că nu se pune problema că Ucraina să devină membru de pe o zi pe alta. Așa cum este și cazul Turciei, prima dată este nevoie de începerea procesului de monitorizare și apoi de armonizarea legislației cu aquis-ul comunitar. În situația în care se află țara, acest lucru nu este realist. Nici măcar nu se știe care va fi statutul țării după război. Din punctul de vedere al motivării, ne putem gândi cu timpul la acordarea statutului de candidat. Sunt importante decizia și mesajul politic pe care le vor transmite liderii UE pe acest subiect".

Sursa: EPA/JULIEN WARNAND

Surse din cadrul Comisiei spun că UE "nu își va coborî standardele" pentru candidatura Ucrainei. Arătând că UE este dispusă să acorde Ucrainei tot felul de ajutoare, sursele nu ascund totuși faptul că este greu să împlinești toate așteptările Ucrainei. Franța, care deține președinția semestrială a Uniunii Europene, nu a anunțat o poziție oficială pe această temă pentru a nu afecta imparțialitatea. Dar se știe că Franța, care împărtășește obiecțiile Hagăi și Berlinului, nu privește cu ochi buni acordarea, în acest moment, a statului de țară candidată pentru Ucraina.

Nu au putut lua o decizie

Pe de altă parte, Comisia Europeană solicită ca Banca Centrală Europeană să blocheze criptoactivele Rusiei și tranzacțiile aferente, pentru a restricționa resursele financiare ale Moscovei. În Rusia, aproximativ 17 milioane de persoane dețin criptomonedă în valoare de 180 de miliarde de dolari.

Doar că liderii UE nu ajung la un consens pe acest subiect. Nici Comisia Europeană nu are o recomandare în acest sens. Chiar dacă apelul președintelui ucrainean Zelenski ca țările UE să suspende importul de petrol și gaze naturale din Rusia primește un răspuns "de principiu", niciuna dintre țările UE nu vrea să ia o "decizie bruscă" prin care să își afecteze în mod direct economia. Uniunea Europeană a decis să cumpere din Rusia petrol și gaze naturale până în 2030.

Până la urmă, chiar dacă Ucraina așteaptă să obțină decizii rapide din partea Uniunii, UE încearcă să acționeze menținând echilibrul între interesele statelor membre și limita realistă a sancțiunilor pe care pe poate aplica Rusiei. Adică nu pare posibil ca Ucraina să devină de azi pe mâine membru al Uniunii Europene, conform Rador.